19 Ιουλίου, 2024
Υγεία

Ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA – Μεγαλύτερη ακρίβεια και καλύτερα αποτελέσματα

Γράφει ο Σακελλαρίου Βασίλειος, Ορθοπεδικός Διευθυντής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (MIS) Ισχίου-Γόνατος & Μυοσκελετικής Ογκολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η ρομποτική αρθροπλαστική είναι μια επαναστατική τεχνική στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, που επιτρέπει την ακριβέστερη και λιγότερο επεμβατική αντικατάσταση αρθρώσεων. Το σύστημα ROSA, ένας προηγμένος ρομποτικός βοηθός, έχει αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι αρθροπλαστικές, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια και καλύτερα αποτελέσματα.

Τι είναι το σύστημα ROSA;  

Το ROSA είναι ένα ρομποτικό σύστημα, που βοηθά τους χειρουργούς να πραγματοποιούν αρθροπλαστικές με μεγαλύτερη ακρίβεια. Χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες ανίχνευσης και τρισδιάστατης απεικόνισης για να δημιουργήσει έναν χάρτη της άρθρωσης του ασθενούς, επιτρέποντας την ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το ROSA αποτελείται από μια μονάδα επεξεργασίας ανθρωπομετρικών δεδομένων υψηλής τεχνολογίας σε συνδυασμό με έναν μηχανικό βραχίονα ακριβείας. Με αυτό τον τρόπο, ο εξειδικευμένος στη χρήση του χειρουργός λαμβάνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και τοποθετεί τα εμφυτεύματα με απόλυτη ακρίβεια.

Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής αρθροπλαστικής;  

Η ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, όπως:

Ακριβή τοποθέτηση: Η χρήση του ROSA επιτρέπει την ακριβέστερη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών προσφέροντας φυσιολογική αίσθηση μετά το χειρουργείο.

Ελαχιστοποίηση του τραύματος: Οι οριακές επεμβάσεις στα μαλακά μόρια (minimal invasive- ελάχιστα επεμβατικές) μειώνουν τον μετεγχειρητικό πόνο και επιτρέπουν γρηγορότερη ανάρρωση.

Προσαρμοσμένη θεραπεία: Κάθε αρθροπλαστική είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα. Το ROSA παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον άξονα του κάτω άκρου, τη ραιβότητα, τη χαλαρότητα της άρθρωσης και τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του γόνατου του ασθενούς.

Μακροβιότητα των εμφυτευμάτων: Η σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι σημαντική, τόσο στην έκβαση της επέμβασης, όσο και στην μακροπρόθεσμη επιτυχία της αρθροπλαστικής.

Πώς γίνεται η επέμβαση με το σύστημα ROSA;  

Η επέμβαση με το σύστημα ROSA περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

Προεγχειρητικός Σχεδιασμός  

Ο ασθενής υποβάλλεται σε μια σειρά ακτινογραφιών για να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο της μοναδικής ανατομίας του γόνατος. Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιείται από τον χειρουργό για τον τρόπο εκτέλεσης της χειρουργικής επέμβασης και για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο με βάση τη συγκεκριμένη ανατομία του ασθενούς.

Χειρουργική επέμβαση 

Το ρομποτικό σύστημα ROSA τοποθετείται στο χειρουργείο και είναι εξοπλισμένο με κάμερα και οπτικούς ανιχνευτές που παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη θέση του γόνατος του ασθενούς. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί το ROSA για να καθοδηγήσει την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο γόνατο. Το ρομπότ βοηθά παρέχοντας ακριβή δεδομένα σχετικά με την ανατομία του γόνατος και προσαρμόζοντας ανάλογα την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Το ρομπότ δεν λειτουργεί ανεξάρτητα. Ελέγχεται από τον χειρουργό καθ’ όλη τη διάρκεια της επεμβατικής πράξης.

Ανάρρωση

Ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για να επανέλθει στην καθημερινότητά του.

Η ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA έχει ανοίξει νέους δρόμους στην ορθοπεδική χειρουργική, προσφέροντας ασφάλεια, ακρίβεια και ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητα του με πλήρως λειτουργική άρθρωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Παρβοϊός: Ποια συμπτώματα έχει, πως εντοπίζεται και πώς θεραπεύεται

admin

Η χορτοφαγική διατροφή κάνει καλό: Προστατεύει από καρκίνο και καρδιοπάθεια

admin

Ποιες τροφές βοηθούν στην καλύτερη πέψη

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy