22 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Ρωσία: Πράσινο φως Πούτιν για την κατάσχεση αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνηση να προετοιμάσει αντίποινα με οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να οικοδομήσει υποστήριξη για τη χρήση των εσόδων από τα δεσμευμένα κεφάλαια της Ρωσίας για τη στήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με το μέτρο, τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ στη Ρωσία θα μπορούσαν να κατασχεθούν για να αντισταθμιστούν οι απώλειες που υπέστη η ρωσική κυβέρνηση ή η κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα (23.05.24) σε κυβερνητικό ιστότοπο.

Οι ρωσικές εταιρείες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία κατάσχονται μπορούν να υποβάλουν δικαστική αγωγή για να λάβουν ενδεχομένως αποζημίωση από περιουσιακά στοιχεία που εξακολουθούν να κατέχουν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και οι συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ  επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας Αμερικανών πολιτών, σύμφωνα με το διάταγμα.

Η ενέργεια του Πούτιν έρχεται την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών του G7  συζητούν το σχέδιο των ΗΠΑ να αποσπάσουν αξία από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε συνάντηση στη Στρέσα της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα.

Η αμερικανική πρόταση θα αξιοποιούσε μελλοντικά έσοδα που θα προέκυπταν από περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας – τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται ακινητοποιημένα στην Ευρώπη – για την υποστήριξη της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Η πρόταση θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρίσιμη χρηματοδότηση για το Κίεβο και να συμβάλει στη θωράκισή του από πολιτικές μετατοπίσεις και στις δύο πλευρές, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σταϊκούρας: Η αποκατάσταση ζημιών και τα αναπτυξιακά έργα σε Λάρισα και Θεσσαλία

admin

Φόβοι για επιθέσεις στη ναυσιπλοΐα και στην ανατολική Μεσόγειο – Ποια είναι τα «προμηνύματα»

admin

Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών: Το νέο τοπίο των φορολογικών ελέγχων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy