23 Ιουλίου, 2024
Οικονομία

Σαρακοστιανό τραπέζι: Χαμηλότερες ή ίδιες οι τιμές με πέρυσι – Τι δείχνει η σύγκριση στα «Καλάθια της Σαρακοστής»

Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία ελέγχου τόσο για την διασφάλιση της ποιότητας των ειδών που καταναλώνονται, ιδιαίτερα την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και όλη τη Σαρακοστή, όσο και για τις τιμές που διαμορφώνονται.

Από την πρώτη μέρα εφαρμογής του «Καλαθιού της Σαρακοστής» οι τιμές στην πλειονότητα των βασικών προϊόντων που γεμίζουν το σαρακοστιανό τραπέζι είναι χαμηλότερες ή ίσες με πέρυσι, όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας: «Στόχος μας είναι να υπάρχουν προσιτές τιμές για όλους. Παρατηρείται μια μεσοσταθμική μείωση των τιμών σε σχέση με πέρυσι.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, να πέσουν οι τιμές και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά συνεχίζεται. Δεν θα σταματήσουμε τους ελέγχους για την αθέμιτη κερδοφορία, ενώ τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουμε λάβει έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς».

Υπενθυμίζονται ότι λαϊκές αγορές, φούρνοι και μίνι μάρκετ θα λειτουργούν την Καθαρά Δευτέρα ενώ, φέτος, μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα λειτουργήσουν και κάποιες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Επίσης, συνεχώς, ανοικτά θα είναι από την Κυριακή μέχρι και το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας τα καταστήματα τόσο της Βαρβάκειου Αγοράς όσο και της Αγοράς του Καταναλωτή στην αγορά του Ρέντη.

Συγκρίσεις καλαθιών της Σαρακοστής

Υπενθυμίζεται ότι από συγκρίσεις καλαθιών της Σαρακοστής σε δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

Σούπερ μάρκετ 1

Κατεψυγμένες γαρίδες αποφλοιωμένες:  -6%

Κατεψυγμένο καλαμάρι ολόκληρο:  -3%

Κατεψυγμένο καλαμάρι κομμένο: -30%

Κατεψυγμένο χταπόδι: -13%

Χαλβάς: 0%

Αλοιφές: 0%

Ελιές: 15%

Τουρσιά: 0%

Σούπερ μάρκετ 2

Κατεψυγμένες γαρίδες ολόκληρες: – 4%

Κατεψυγμένες γαρίδες αποφλοιωμένες: -11%

Κατεψυγμένα καλαμάρια:  -30%  

Κατεψυγμένα χταπόδια σουπιές: -2%

Χαλβάδες: 3%

Ελιές: 16%

Τουρσιά – Πίκλες: 8%

Αλοιφές: 5%.

Σε ό,τι αφορά στην τιμή της λαγάνας, η τιμή της μεγάλης λαγάνας (750 γρ) κυμαίνεται από 2, 80 – 3,50 ευρώ και για την μικρή από 1,80 – 2 ευρώ.

Σε αναφορές καταναλωτών ότι υπάρχουν αποκλίσεις τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι της  Σαρακοστής» από σουπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης, έχει απαντήσει ότι: «Οι αποκλίσεις οφείλονται είτε σε πραγματικά δεδομένα – όπως τα κόστη λειτουργίας των αλυσίδων σουπερ μάρκετ – ή λόγω διαφορετικής εμπορικής πολιτικής κάθε αλυσίδας».

Ωστόσο, υπογράμμισε στην συνέχεια ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς για να αποτρέπονται προσπάθειες αισχροκέρδειας.

Επιπλέον, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών ο υπουργός υπενθυμίζει και την σημασία της αξιοποίησης της πλατφόρμας του υπουργείου e-katanalotis.

Με αυτό το εργαλείο οι καταναλωτές μπορούν να δουν και να συγκρίνουν τις τιμές για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν από τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους, ώστε να φτιάξουν το δικό τους «Καλάθι».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Νέα επένδυση και επιχειρηματικές συμφωνίες – Οικιστική ανάπλαση στην Βούλα

admin

Νούνης (ΕΛΕΤΕΑ): Ο νέος νόμος για τα ΤΕΑ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση

admin

Πάνω από 94.000 «Γερμανοί» συνταξιούχοι ζουν στην Ελλάδα

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy