15 Απριλίου, 2024
Οικονομία

Σε ποιες περιοχές της Αττικής πωλούνται γρηγορότερα τα σπίτια

Ανάρπαστη εξακολουθεί να είναι η ζήτηση για διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε περιοχές όπως το Γαλάτσι, το Γουδί, ο Βύρωνας και η Καισαριανή. Την ώρα που αυξάνεται και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα Ανατολικά προάστια, καθώς παρατηρείται ότι τα Γλυκά Νερά παρουσίασαν ιδιαίτερα γρήγορη απορρόφηση οικιστικών ακινήτων προς πώληση.

Τα μικρότερα διαμερίσματα, μάλιστα, πωλούνται ευκολότερα από τις μονοκατοικίες, οι οποίες δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή των υποψήφιων αγοραστών κυρίως λόγω των υψηλών τους τιμών.

Την χρονιά που πέρασε αλλά και τους πρώτους μήνες του 2024 ιδιαίτερα αυξημένο ήταν ο αριθμός των Ελλήνων που μπήκαν στη διαδικασία εύρεσης κατοικίας. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι εγχώριες αναζητήσεις για οικιστικά ακίνητα προς πώληση στην πλατφόρμα του Spitogatos, οι οποίες σε σχέση με το 2022 σημείωσαν άνοδο κατά 16%.

Μάλιστα στην Αττική, αυξήθηκαν κατά 13% όσοι έψαχναν κατοικία, με τις πιο δημοφιλείς περιοχές για ακόμη μία φορά να είναι τα Νότια Προάστια, το Κέντρο και τα Βόρεια Προάστια.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο που παραμένουν τα ακίνητα στην πλατφόρμα φαίνεται ότι αυτό ποικίλει αναλόγως τη ζήτηση που υπάρχει στην περιοχή. Κατά μέσο όρο για τις πιο δημοφιλείς περιοχές τα ακίνητα στην πλατφόρμα μένουν από 5,7 μήνες έως και 7,7 μήνες.

Συγκεκριμένα, στα Προάστια του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής κατέγραψαν τους μικρότερους μέσους χρόνους παραμονής αγγελιών στην αγορά, ενώ αντιθέτως τα οικιστικά ακίνητα προς πώληση σε υπόλοιπο Αττικής, νότια και βόρεια Αθήνα κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, αν και οι μονοκατοικίες είχαν το μεγαλύτερο μέσο χρόνο παραμονής στην αγορά, στον Πειραιά και στα προάστιά του παρατηρήθηκε ότι απορροφήθηκαν γρηγορότερα, δηλαδή μέσα σε 6,6 μήνες.

Αντίθετα, σε νότια, στο κέντρο και στην υπόλοιπη Αττική καταγράφηκαν οι μεγαλύτεροι χρόνοι απορρόφησής τους, αφού απαιτούνται κατά μέσο όρο 8,1 μήνες στις δύο πρώτες περιπτώσεις και 8,2 μήνες στο υπόλοιπο Αττικής.

Ενδεικτικά, το 2023 το ποσοστό προσφερόμενων μονοκατοικιών στο κέντρο της Αθήνας ήταν 2%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο stock σε νότια Αθήνα και υπόλοιπο Αττικής ήταν 7% και 11% αντίστοιχα.

Η ανατολική Αθήνα ξεχωρίζει για τον χαμηλότερο μέσο χρόνο στην αγορά για τα στούντιο. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η προφορά οικιστικών ακινήτων στην ανατολική Αθήνα το 2023 απαρτιζόταν κυρίως από μονοκατοικίες, μεζονέτες και διαμερίσματα, με στούντιο και άλλους τύπους ακινήτων να ακολουθούν σε σαφώς μικρότερο ποσοστό.

Στην άνοδο, ωστόσο, των αναζητήσεων κατοικιών συνέβαλε καθαριστικά το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στέγασης «Σπίτι Μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους με στόχο την αγορά πρώτης κατοικίας.

Με μια σειρά κριτηρίων και προδιαγραφών που έπρεπε να πληρούν τόσο συμμετέχοντες όσο και οικιστικά ακίνητα προς πώληση, το πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα μαζικότερη αναζήτηση για τον εντοπισμό του κατάλληλου ακινήτου, δεδομένου ότι διευρύνθηκε το εν δυνάμει αγοραστικό κοινό.

Ακόμη, σύμφωνα και με την πρόσφατη έρευνα τους Spitogatos οι καλύτερες περιοχές για αγορά κατοικίας είναι η Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το Καλαμάκι, η Άνω Ηλιούπολη, το Κολωνάκι, η περιοχή Χίλτον, το κέντρο της Αργυρούπολης, το κέντρο του Παγκρατίου, η Άνω Γλυφάδα και το κέντρο των Βριλησσίων.

Αντίστοιχα, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με τις υψηλότερες αξιολογήσεις βάσει του συνόλου των κριτηρίων της έρευνας είναι η Νέα Παραλία, η περιοχή ΔΕΘ-Πανεπιστήμια, η περιοχή Περαία, η Άνω και Κάτω Τούμπα, η περιοχή Μαρτίου, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και η περιοχή Μπότσαρη, η Αγία Τριάδα και η περιοχή Ιπποκράτειο.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Attica Bank: Επέστρεψε στη κερδοφορία το 2023 – Σημαντική μείωση των NPLs

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με πτώση 0,36% – Κέρδη 10,21% από τις αρχές του 2024

admin

Πάσχα: Εντείνονται και διευρύνονται οι έλεγχοι στην αγορά εν όψει της εορταστικής περιόδου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy