24 Ιουλίου, 2024
Οικονομία

Στα χέρια ξένων επενδυτών οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες – Πώς άλλαξε τα μετοχολόγια η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Το πάνω χέρι στις ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον οι ξένοι επενδυτές, μετά τις αποεπενδύσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από την εποχή του PSI, των capital controls και των ανακεφαλαιοποιήσεων με κρατική στήριξη, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να προσελκύουν ισχυρά ιδιωτικά κεφάλαια και έχουν μπει στην ατζέντα διεθνών μακροπρόθεσμων επενδυτών. Το απέδειξαν περίτρανα τα placements μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, όπως και η έξοδος του ΤΧΣ από την Alpha Bank και τη Eurobank. Σημειώνεται ότι οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν περάσει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το ΤΧΣ διατηρεί ποσοστό 18% στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο θα διατεθεί σε ξένους και Έλληνες επενδυτές τους επόμενους μήνες.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η μετοχική σύνθεση της καθεμίας από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχει ως εξής:

Στην Τράπεζα Πειραιώς, το 80% είναι διεθνείς επενδυτές και 20% εγχώριοι. Από τους ξένους επενδυτές που έλαβαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, αποκλειστικά μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι το 88% και το υπόλοιπο 12% hedge funds. Tο 43,3% των νέων ξένων επενδυτών της Πειραιώς προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 30,9% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 20,5% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 4,8% από την Ασία και 0,5% είναι άλλης προέλευσης. Μεταξύ των διεθνών ονομάτων στο νέο μετοχολόγιο της Τράπεζας συγκαταλέγονται οι: Goldman Sachs, Pictet, Redwheel, Wellington, Singapore, Lazard, Vanguard, Robeco, Fiera, Fine investment, Millenium, Marshal Wace κ.ά. Μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας παραμένει ο Τζον Πόλσον με 18,62%.

Στην Εθνική Τράπεζα, οι διεθνείς επενδυτές ελέγχουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 20% Έλληνες επενδυτές.

Στην πρώτη δεκάδα των μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών που μπήκαν στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας συγκαταλέγονται ονόματα όπως οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, η Allianz, το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC, η Wellington, το αμερικανικό επενδυτικό fund RWC και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Από τον Νοέμβριο του 2023, το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 18,39% της ΕΤΕ. Εκτός από το Ταμείο και την The Capital Group Companies, Inc., κανένας μέτοχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δεν κατέχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 5% στην Τράπεζα.

Στην Alpha Bank, το 8,9781% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε το ΤΧΣ εξαγοράστηκε από την ιταλική Unicredit, η οποία έγινε η πρώτη ξένη τράπεζα που ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια. Σήμερα στο μετοχολόγιο της Alpha Bank βρίσκονται 107.000 επενδυτές, με την Unicredit να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 9,6%. Ξένοι θεσμικοί ελέγχουν το 74% της Τράπεζας (μεταξύ αυτών ονόματα όπως οι Norges, Lazard, Allianz κ.ά.), Έλληνες θεσμικοί κατέχουν ποσοστό 5% και 11% βρίσκεται στα χέρια φυσικών και νομικών προσώπων. Από τους ιδιώτες μετόχους (φυσικά πρόσωπα) μεγαλομέτοχος με ποσοστό λίγο άνω του 9% είναι ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν, επικεφαλής της Reggeborgh Invest, ενώ με ποσοστό λίγο κάτω του 5% παραμένει στην Τράπεζα ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον.

Στη Eurobank, τέλος, με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ, η μετοχική σύνθεση διαμορφώνεται ως εξής: Fairfax Financial Holding με ποσοστό 32,93%, θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού με ποσοστό 47,73%, ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος The Capital Group Companies (CGC) με 5,05%, η Helikon Investments με 5%, θεσμικοί επενδυτές του εσωτερικού με 4,07% και μη θεσμικοί (λοιπά νομικά πρόσωπα και ιδιώτες) με 5,22%. Mεταξύ των μεγάλων ξένων ονομάτων που είναι μέτοχοι της Eurobank είναι το fund Capital, το sovereign wealth fund της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης (GIC), η Brookfield, η Pimco και το RWC.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Γερμανία – Βιομηχανία: Πτώση στις εργοστασιακές παραγγελίες Μαρτίου

admin

Κατά 10.3% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο 2024

admin

ΟΔΔΗΧ: Έντοκα γραμμάτια 500 εκατ. ευρώ δημοπρατούνται στις 29 Μαΐου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy