25 Ιουλίου, 2024
Οικονομία

Στο χαμηλότερο επίπεδο της 10ετίας οι ξένες επενδύσεις στη Γερμανία

Οι ξένες εταιρείες επένδυσαν λιγότερα στη Γερμανία πέρυσι (2023) από ό,τι εδώ και δέκα χρόνια σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW).

Οι γερμανικές εταιρείες προτιμούν επίσης να επεκταθούν στην ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Οι ξένες εταιρείες επένδυσαν μόνο περίπου 22 δισ. ευρώ στη Γερμανία το 2023 – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

Συνολικά, οι καθαρές εκροές πέρυσι ανήλθαν σε 94 δισ. ευρώ. Η τιμή δείχνει τη διαφορά μεταξύ επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες στο εξωτερικό και ξένες εταιρείες στη Γερμανία.

Μόνο τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2021 (100 δισ. ευρώ) και το 2022 (125 δισ. ευρώ), είχαν εισρεύσει περισσότερα χρήματα από τη Γερμανία.

Οι επαναλαμβανόμενες υψηλές καθαρές εκροές δείχνουν ότι αυτά δεν είναι έκτακτα φαινόμενα, αλλά τα πρώτα συμπτώματα της αποβιομηχάνισης. Στην πραγματικότητα, η παραγωγή ήταν στον τομέα της παραγωγής.

Αν και οι άμεσες επενδύσεις μειώνονται επί του παρόντος παγκοσμίως, αυτό δεν είναι για την ΕΕ. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι εισροές στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 120% – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας: Περίπου 90 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα 2/3 όλων των ξένων επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες, εισέρρευσαν πρόσφατα στα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Εντός των συνόρων της Γερμανίας, από την άλλη πλευρά, οι ξένες εταιρείες δεν επένδυσαν σχεδόν καθόλου. Και όταν το έκαναν, ήταν συχνά μικρότερες εξαγορές ή έργα – μια ένδειξη των δυσμενών συνθηκών τοποθεσίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

«Οι πολιτικοί καθιστούν κάθε άλλο παρά ελκυστικό για τις εταιρείες να επενδύουν στη Γερμανία», λέει ο οικονομολόγος του IW, Κρίστιαν Ρούσε (Christian Rusche). Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι τα προγράμματα επιδοτήσεων σταματούν επανειλημμένα και σχεδόν εν μία νυκτί. Οι πολιτικοί πρέπει να βελτιώσουν δραστικά τις επενδυτικές συνθήκες: «Εάν το πολιτικό πλαίσιο παραμείνει ως έχει, η αποβιομηχάνιση θα μπορούσε να επιταχυνθεί απότομα», δήλωσε ο Rusche.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης μετατρέπονται τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης

admin

Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις: Παράταση έως τις 15 Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων

admin

ΑΒΑΞ: Αυξήθηκε ο τζίρος κατά 12,6% το 2023

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy