17 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Στουρνάρας: Κομβική η ενοποίηση της κεφαλαιαγοράς για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Η σημασία της ενιαίας κεφαλαιαγοράς στην χρηματοδότηση της «μάχη» κατά των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, επισημαίνεται σε ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κλιματική αλλαγή: οι προκλήσεις και οι δράσεις των κεντρικών τραπεζών».

Ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του αναφέρεται εκτεταμένα στις προκλήσεις και στους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική κρίση για τη διεθνή οικονομία και υπογραμμίζει πως είναι μία ιστορική στιγμή για το Ευρωσύστημα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις, ενώ τονίζει πως η χρηματοδότηση των σχετικών επενδύσεων αποτελεί ευκαιρία και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αποδοτικότερη αξιοποίηση των αποταμιεύσεων των Ευρωπαίων πολιτών.

Τονίζει πως εκτός από τους κινδύνους που δημιουργεί η μεταβολή του κλίματος, οι δράσεις για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρίες, εάν αντιμετωπιστούν ως επενδύσεις που θα φέρουν νέες, πιο αποτελεσματικές και περισσότερο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, προς μια πιο ανθεκτική και πράσινη οικονομία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξηγεί πως για το σκοπό αυτό απαιτείται πολύ υψηλή χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί και μέσω μιας ενοποιημένης αγοράς κεφαλαίων που θα διευκολύνει τις επενδύσεις και τις ροές κεφαλαίων, αλλά και μέσα από την εφαρμογή ενός ενιαίου νομοθετικού και εποπτικού πλαισίου.

Όσο προχωρεί η ενοποίηση και αυξάνεται ο συντονισμός των πολιτικών στη Νομισματική Ένωση, με τη δημιουργία μιας πλήρως λειτουργικής Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος στις τρέχουσες προκλήσεις και τις μελλοντικές διαταραχές, ξεκαθαρίζει.

Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά πως η ισχυρή πολιτική δέσμευση μαζί με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προτείνει πως οι κυβερνήσεις, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τα εθνικά κοινοβούλια, η επιστημονική κοινότητα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η κοινωνία ευρύτερα να είναι σε διαρκή διάλογο και να γίνονται συντονισμένες ενέργειες για την εφαρμογή των πολιτικών και τη δράση για το κλίμα. 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ρουμανία: Αυξήθηκε το «ειδικό» επενδυτικό βάρος της Ελλάδας στο Βουκουρέστι

admin

Νέα ψηφιακή εμπειρία στα καταστήματα COSMOTE

admin

Σαρακοστή: Τι δείχνει το check up των τιμών των νηστίσιμων προϊόντων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy