17 Ιουνίου, 2024
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Καταδικάζουμε απερίφραστα τη νέα πρόκληση – Να συμμορφωθούν επιτέλους με το διεθνές δίκαιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταδικάζει απερίφραστα τη νέα προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο του VMRO και νεοεκλεγμένο Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του VMR-DPMNE, του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ουσιαστικά ότι είναι άλλο πράγμα η επίσημη ονομασία της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» και άλλο πράγμα το πώς θα την αποκαλεί ο ίδιος.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμφωνία «καταδικάζει απερίφραστα την νέα προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Πρόεδρο του VMRO και εκλεγμένου Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski και τον καλεί να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο VMRO και τον κ. Mickoski την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ”pacta sunt servanda”, καθώς και τις προβλεπόμενες κυρώσεις που απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και η πλήρης συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.. Υπενθυμίζουμε παράλληλα την αμερικανική νομοθεσία του 2021 η οποία προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της Συμφωνίας.

Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να προβεί στις δέουσες ενέργειες όπως αυτές προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών και να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αντιμέτωπη με τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση που συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία.

Παράλληλα καλούμε τον κύριο Μητσοτάκη να σταματήσει επιτέλους τον ανέξοδο λαϊκισμό τόσο του ίδιου όσο και των στελεχών του, τα οποία έχουν προβεί σε σειρά εθνικιστικών και πατριδοκάπηλων εξάρσεων επιχειρώντας να διχάσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, για καθαρά εσωκομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για την νέα αυτή ζημία που προκαλεί στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ΙΧ και ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, μη κάνοντας τίποτα από τα ακόλουθα:

* Ούτε τα Μνημόνια έφερε προς κύρωση, ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο – το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων διμερών συνθηκών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας.

* Παράλληλα η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων. Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες.

Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι η Συμφωνία που πέτυχαν οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία και αποτελεί μνημείο συνεργασίας και συνεννόησης για όλη την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, τίθεται εν αμφιβόλω από τα δύο αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ, προκειμένου να προσελκύουν τα εθνικιστικά ακροατήρια, τακτική που έθρεψε διαχρονικά το μίσος μεταξύ των βαλκανικών λαών», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Μαρία Σπυράκη παραδέχτηκε ότι ο χειρισμός της εξεταστικής για τα Τέμπη δεν ήταν ο καλύτερος»

admin

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο γιος έγινε Ολυμπιακός από τη μαμά»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία και να υψωθεί νομοθετικό ανάχωμα στις εγκληματικές συμπεριφορές

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy