Με ιδιαίτερα σφιχτές προθεσμίες είναι αντιμέτωπο τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όσο και οι ίδιοι οι επενδυτές, καθώς προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης εγκαίρως.
Πρόκειται για μια τάση που ισχύει πλέον και πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι Βρυξέλλες είναι πιο απαιτητικές όσον αφορά τις ταχύτητες υλοποίησης.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι διαγωνισμοί για έργα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, δηλαδή μονάδες οι οποίες αποθηκεύουν ηλεκτρισμό τα μεσημέρια και τον διοχετεύουν ξανά στο δίκτυο τις βραδινές ώρες προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ισορροπία και να μην πηγαίνει χαμένη η πράσινη παραγωγή των αιολικών και φωτοβολταϊκών.
Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο γίνονται οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να διεξαχθεί σύντομα η τρίτη δημοπρασία για μπαταρίες, μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες δύο πρώτες διαδικασίες.
Εντούτοις, μέχρι στιγμής τα έργα της δεύτερης δημοπρασίας δεν έχουν προχωρήσει σε αδειοδοτικό επίπεδο για να λάβουν όρους σύνδεσης, ενώ οι επενδύσεις και των τριών διαγωνισμών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2025.
Ο στόχος δεν είναι καθόλου εύκολος, διότι μετά τη χρονοβόρο αδειοδότηση οι κατασκευαστές πρέπει να παραγγείλουν τον εξοπλισμό, να οργανώσουν την κατασκευή και να την φέρουν εις πέρας με ταχύτητες περισσότερο «κινεζικές» παρά ελληνικές.
Από την πλευρά του ΥΠΕΝ εκφράζεται η πεποίθηση ότι στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθεί από τις Βρυξέλλες έστω μια εξάμηνη παράταση, καθώς πολλά κράτη – μέλη αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Εντούτοις, ακόμα και έτσι ίσως να μην είναι εφικτή η έγκαιρη ολοκλήρωση ορισμένων έργων, πράγμα που θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα, αφού μετά θα πρέπει να επιστραφούν προκαταβολές ύψους αρκετών δισ. ευρώ.
Πηγή: www.newsit.gr