25 Ιουλίου, 2024
Υγεία

Τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ: Μελέτη «βλέπει» μολυσμένα μελάνια με βακτήρια

Μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 35% των μελανιών για τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ, ήταν μολυσμένα με αερόβια και αναερόβια βακτήρια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Τα τατουάζ αλλά και το μόνιμο μακιγιάζ αποτελούν τάσεις της εποχής μας.

Ωστόσο μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η οποία εντόπισε αναερόβια, αλλά και αερόβια βακτήρια στα μελάνια που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή τους.

Στην πρώτη του είδους μελέτη εξέθεσαν τα προϊόντα 14 Αμερικανών κατασκευαστών σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Στόχος τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον είναι αποστειρωμένα αυτά που διατίθενται στην αμερικανική αγορά.

Όπως διαπίστωσαν, ακόμα και κλειστά μπουκάλια περιείχαν αναερόβια βακτήρια, δηλαδή μικροοργανισμούς που είναι γνωστό ότι επιβιώνουν σε περιβάλλον με λιγοστό οξυγόνο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology. Την επιθεώρηση αυτή εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας (ASM).

Όπως γράφουν οι ερευνητές, η χρήση μελανιών για τατουάζ και για μόνιμο μακιγιάζ έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία. Ταυτοχρόνως έχουν αυξηθεί οι αναφορές για λοιμώξεις που σχετίζονται με τα μελάνια.

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές εξέτασαν 75 διαφορετικά μελάνια για τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ. Εξέτασαν επίσης ανοικτούς και κλειστούς περιέκτες (μπουκάλια).

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν κλασικό επωαστήρα και έναν αναερόβιο θάλαμο για να τα ελέγξουν. Ο επωαστήρας χρησιμοποιήθηκε για να ελεγχθούν για αερόβια βακτήρια (χρειάζονται οξυγόνο για να πολλαπλασιαστούν). Ο αναερόβιος θάλαμος παρείχε τις ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη των βακτηρίων που δεν χρειάζονται οξυγόνο (αναερόβια).

Και τα δύο είδη βακτηρίων μπορούν να μολύνουν τα μελάνια, γι’ αυτό και ελέγχθηκαν, εξήγησε ο ερευνητής Dr. Seong-Jae (Peter) Kim, από τον Τομέα Μικροβιολογίας της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν οι έλεγχοι, τα 26 από τα προϊόντα (το 35% των μελανιών) ήταν μολυσμένα με βακτήρια. Άλλα από αυτά προορίζονταν για μόνιμο μακιγιάζ και άλλα για τατουάζ.

Συνολικά βρέθηκαν σε αυτά 34 είδη βακτηρίων, τα 19 εκ των οποίων είναι δυνητικά παθογόνα. Δύο είδη (το ένα ήταν σταφυλόκοκκος) αναπτύχθηκαν στις αναερόβιες συνθήκες. Υπήρξαν επίσης δύο μελάνια που περιείχαν και τα δύο είδη βακτηρίων (αναερόβια και αερόβια).

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ανεξάρτητα από το αν αναγράφουν ότι είναι αποστειρωμένα, τα μελάνια ενέχουν κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική δυνητική συνέπεια. Στις πιθανές επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται φλεγμονώδεις και αλλεργικές ή ακόμα και τοξικές αντιδράσεις.

Τι σημαίνουν πρακτικά τα νέα ευρήματα; Ότι «έχουν μεγάλη σημασία οι συνεχείς έλεγχοι σε αυτά τα προϊόντα για να εξασφαλίζεται πως είναι ελεύθερα μικροβίων», απάντησε ο Dr. Kim.

Και πρόσθεσε πως οι έρευνες συνεχίζονται σε δύο μέτωπα. Αφ’ ενός γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν ταχύτεροι, πιο ακριβείς και πιο εύκολοι τρόποι ανίχνευσης των βακτηρίων των μελανιών. Αφ’ ετέρου οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για την πρόληψη της επιμόλυνσης των μελανιών από μικρόβια.

πηγή: Iatropedia.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κορονοϊός: Τα νέα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές FLiRT – Ετοιμάζονται για το Φθινόπωρο

admin

Πόνος στη φτέρνα: Ποιοι μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο

admin

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να δώσει έως και 10 χρόνια ζωής – Τι δείχνει νέα έρευνα

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy