18 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Temu: Η ΕΕ επιβάλει τους πιο αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία καταναλωτών

Στον κατάλογο της ΕΕ με τις μεγάλες πλατφόρμες που υπόκεινται στα ενισχυμένα μέτρα ελέγχου της DSA περιλαμβάνεται από σήμερα (31.5.2024) ο κινέζικος όμιλος Temu, τα οποία αφορούν την νέα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών έναντι παράνομου περιεχομένου ηλεκτρονικών πλατφορμών.

Η Temu, που γνωρίζει μεγάλη διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω της στρατηγικής των εξαιρετικά χαμηλών τιμών, είναι πλέον η 24η πλατφόρμα, μαζί με τις Amazon, Shein και Zalando, στην οποία επιβάλλονται οι αυστηρότεροι δυνατοί ευρωπαϊκοί κανόνες προστασίας καταναλωτή, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η κινεζική πλατφόρμα κατηγορήθηκε πρόσφατα από ενώσεις καταναλωτών για την εφαρμογή τεχνικών χειραγώγησης των χρηστών και παραβίαση πολλών κανόνων της DSA. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Temu χρησιμοποιεί τεχνικές όπως τα σκοτεινά μοτίβα (dark patterns) για να παρακινήσει τους πελάτες να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο των Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) που κατέθεσε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Temu συγκεντρώνει 75 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας το όριο των 45 εκατομμυρίων χρηστών που υποχρεώνει τις πλατφόρμες να υπαχθούν στο ενισχυμένο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Από τον Φεβρουάριο, η DSA επιβάλλει νέες υποχρεώσεις σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, ανάμεσά τους και η Temu, για την καλύτερη προστασία των χρηστών έναντι παράνομου περιεχομένου.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τις παραπλανητικές διεπαφές (interfaces) και επιβάλλει αυξημένους κανόνες διαφάνειας για τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται για την στόχευση των χρηστών. Υποχρεώνει σε έλεγχο της ταυτότητας των πωλητών στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και σε αποβολή των υπότροπων παραβατών.

Η Temu, όπως και οι 23 άλλες μεγάλες πλατφόρμες που υπόκεινται στους ενισχυμένους ευρωπαϊκούς ελέγχους, είναι πλέον υποχρεωμένη να αναλύει τους κινδύνους που συνδέονται με τις υπηρεσίες της και να θέτει σε εφαρμογή μέσα για την αντιμετώπισή τους. Η ανάλυση αυτή θα εξετάζεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο του ψηφιακού χωροφύλακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών έναντι της αγοράς επικίνδυνων ή παράνομων προϊόντων και για την παρεμπόδιση πώλησης βλαβερών για τα παιδιά προϊόντων», εξήγησε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η κινεζική πλατφόρμα πρέπει να συμμορφωθεί με τις νέες υποχρεώσεις της μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο που μπορεί να φθάνει μέχρι το 6% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών έως και απαγόρευση των δραστηριοτήτων στην Ευρώπη σε περίπτωση σοβαρών και επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις και αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Σε λειτουργία το myCar για πληρωμή με τον μήνα – Πώς θα πάρετε πίσω τις πινακίδες σας

admin

«Πατριώτης ψηφίζει πατριώτη» το προεκλογικό μήνυμα του Μπελέρη, πως συστήθηκε ο Κασσελάκης στη Ν. Υόρκη, ικέτες στις Βρυξέλλες για παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, πράσινο φως από το ΣτΕ για τη μονάδα απορριμμάτων στη Μαυροράχη και οι ανταγωνιστές και οι αριθμοί που ζαλίζουν στους φορτιστές

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy