19 Μαΐου, 2024
Οικονομία

Θεοχάρης: Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις έχουν συνδεθεί στο IRIS – Οι 2 καταληκτικές προθεσμίες

Διευκρινίσεις σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα της οικονομίας παρείχε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, επ’ ευκαιρία της συνέντευξής στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ειδικότερα, ο κ Χάρης Θεοχάρης τοποθετήθηκε σχετικά με το «πάγωμα» του επιτοκίου για τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία και για ένα έτος. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός εξήγησε ότι «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση μία τροπολογία, η οποία θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων.

Με αυτή τη διαδικασία θα αλλάξουμε τα επιτόκια των ρυθμίσεων για όσους έχουν ήδη προχωρήσει στις ρυθμίσεις με το αυξημένο επιτόκιο, καθώς και για όλους όσοι θα ακολουθήσουν. Αυτή η τροπολογία για τα επιτόκια θα έχει αναδρομικότητα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και έγινε η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουμε προβλέψει επίσης ότι η διαφορά για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση, θα πιστωθεί στην επόμενη. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, η τροπολογία στο νομοσχέδιο θα καλύπτει πλήρως το ζήτημα».

Ως προς την υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η οποία αφορά στην καθημερινότητα εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ελλάδα, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα IRIS έχουν συνδεθεί περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Να εξηγήσω όμως ότι στο IRIS έχουμε δύο ειδών επαγγελματίες:

  1. τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους η υποχρέωση να εγγραφούν στο IRIS ισχύει με καταληκτική προθεσμία την 30η Ιουνίου 2024.
  2. Οι εμπορικές επιχειρήσεις, με διορία έως 31/03/2025, λόγω κάποιων τεχνικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε η χρήση του IRIS να λειτουργεί και στα φυσικά καταστήματα».

Παραμένοντας στο θέμα του IRIS και αναφερόμενος στα τυχόν πρόστιμα για τη μη έγκαιρη σύνδεση, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι «φυσικά και προβλέπεται πρόστιμο, ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο καταλογίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης στους παραβάτες».

Πάντως, ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε με έμφαση ότι «από το σύστημα IRIS και τις άμεσες πληρωμές επωφελείται το κοινό, εφόσον δεν επιβαρύνεται καθόλου στις συναλλαγές του. Όσον όμως αφορά στον έμπορο, οι χρεώσεις κατά τεκμήριο είναι αναλογικά χαμηλότερες, σε σχέση με άλλους τρόπους πληρωμής, επειδή μέσω IRIS παρεμβάλλονται λιγότερα μέρη στις συναλλαγές».

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε επίσης σε γενικότερα ζητήματα οικονομικής φύσης, όπως την ανάγκη βελτίωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, τονίζοντας πως «οφείλουμε να προσπαθήσουμε ακόμη πιο σκληρά ώστε να αυξηθεί το μηνιαίο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Ωστόσο, σε επίπεδο μέσου όρου, βλέπουμε ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν πέρυσι από την Κυβέρνηση, υπερκάλυψαν τις εισοδηματικές μειώσεις που είχαμε δει το 2022 λόγω της διεθνούς έκρηξης της ακρίβειας».

Συναφώς, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στηρίζει επίσης και τις οικογένειές τους, με την αύξηση των επιδομάτων. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις αυξήσεις, δεδομένων των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων. Κι αυτό έχει να κάνει με την υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα, εξαιτίας του πολύ υψηλού χρέους της χώρας μας. Επομένως, για κάποια χρόνια οφείλουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο της ταχείας αποκλιμάκωσης του βάρους που λέγεται χρέος, ώστε να είμαστε προφυλαγμένοι, σε περίπτωση που τα πράγματα γυρίσουν προς την άσχημη πλευρά. Δεν παίζουμε με το να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι και στη συνέχεια καταστροφικοί».

 

 

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Ορόσημο το 2023 – Βασική προτεραιότητα η υλοποίηση του χωροταξικού σχεδίου 33MAP

admin

Πετρέλαιο: Οι 10 παραγοντες που κρίνουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» την «επόμενη μέρα» της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ

admin

CaptainBook: Επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των στρατηγικών εταίρων με νέα χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy