Όταν έχουμε συνηθίσει για πολλά χρόνια έναν συγκεκριμένο τρόπο κλήρωσης σε μια πασίγνωστη διοργάνωση όπως αυτή του Champions League, τότε η παραμικρή αλλαγή στη διαδικασία μπορεί να μας παραξενεύσει. Όταν μάλιστα γίνεται αυτό που όλοι μας αντικρίσαμε το μεσημέρι της Παρασκευής (30.08.2024) τότε η γκρίνια είναι ακόμα πιο μεγάλη από τους ποδοσφαιρόφιλους.
Μια κλήρωση που χρειάστηκε… μελέτη για να την καταλάβουμε. Ονόματα ομάδων να εμφανίζονται, να παίρνουν θέσεις και να βρίσκουν αντιπάλους έτσι στα ξαφνικά. Η UEFA αποφάσισε να ανανεώσει το Champions League (αλλά και τις άλλες δυο διοργανώσεις της), αλλάζοντας το φορμάτ του.
Η πετυχημένη “συνταγή” των οκτώ ομίλων -με 32 ομάδες- άλλαξε, με την UEFA να “ρίχνει” 36 ομάδες σε έναν μεγάλο όμιλο. Η βαθμολογία θα είναι ενιαία, με τους συλλόγους όμως να μην κοντράρονται όλοι με όλους και να μην έχουμε διπλά ματς.
Με το νέο σχήμα της League Phase, οι ομάδες θα παίζουν 8 αγώνες. Δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον τρεις αντιπάλους δύο φορές (εντός και εκτός έδρας) αλλά θα αντιμετωπίζουν 8 διαφορετικές ομάδες, παίζοντας τέσσερα ματς εντός και τέσσερα εκτός έδρας.
Για τον προσδιορισμό των 8 διαφορετικών αντιπάλων, οι ομάδες ταξινομήθηκαν αρχικά σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των εννιά ομάδων το καθένα. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα κληρώθηκε για να αντιμετωπίσει δύο αντιπάλους από κάθε ένα από αυτά τα τέσσερα γκρουπ (ομάδα βρήκε αντίπαλο και από το δικό της γκρουπ δυναμικότητας για πρώτη φορά), παίζοντας ένα ματς εντός και ένα εκτός έδρας ενάντια σε κάθε ομάδα από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας.
Οι απορίες όμως και η γκρίνια, ξεκίνησαν με την έναρξη της διαδικασίας της κλήρωσης. Χρησιμοποιήθηκε μια νέα υβριδική μέθοδος στην οποία οι σύλλογοι κληρώθηκαν χειροκίνητα και στη συνέχεια ο υπολογιστής ανέλαβε να επιλέξει τους οκτώ αντιπάλους των ομάδων. Το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί για την κλήρωση από τον υπολογιστή σχεδιάζεται από μια αγγλική εταιρεία πληροφορικής.
Η νέα υβριδική κλήρωση είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών αλλά φάνηκε να … κρατάει αιώνα, αφού γέννησε πολλές απορίες. Ονόματα ομάδων εμφανίστηκαν, πήγαν από το πουθενά σε θέσεις και βρήκαν ξαφνικά αντιπάλους. Οι περισσότεροι από τους θεατές περίμεναν απλά να τελειώσει η διαδικασία για να δουν τα ματς και την έδρα που θα δώσει η αγαπημένη τους ομάδα.
Το “μπλόκο” της μεταπήδησης σε άλλη διοργάνωση, η βαθμολογία και τα οικονομικά οφέλη
Το αποτέλεσμα κάθε αγώνα θα κρίνει την τελική κατάταξη του νέου πρωταθλήματος, με τρεις βαθμούς για τη νίκη και έναν για την ισοπαλία.
Οι οκτώ πρώτες ομάδες της ενιαίας βαθμολογίας θα προκριθούν αυτόματα στη φάση των 16, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η έως την 24η θέση θα αγωνιστούν σε διπλούς νοκ άουτ πλέι οφ αγώνες για να εξασφαλίσουν τη θέση τους στη φάση των 16 της διοργάνωσης. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 25η έως την 36η θέση αποκλείονται, δίχως μετακίνησή τους στο Europa League.
Η νέα μορφή, με όλες τις ομάδες να κατατάσσονται μαζί σε ένα πρωτάθλημα, θα σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλές κρίσιμες αναμετρήσεις μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης. Παράλληλα, θα υπάρχει και ένα σημαντικό οικονομικό μπόνους για τις ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας.
Στη φάση των νοκ άουτ, οι ομάδες μεταξύ 9ης και 16ης θέσης θα αντιμετωπίσουν μια ομάδα που τερμάτισε μεταξύ 17ης και 24ης, με τον δεύτερο αγώνα στην έδρα τους. Οι οκτώ ομάδες που θα επικρατήσουν στα πλέι οφ της νοκ άουτ φάσης θα περάσουν στη φάση των 16, όπου η καθεμία θα αντιμετωπίσει μία από τις οκτώ πρώτες ομάδες, οι οποίες θα έχουν ήδη προκριθεί στη φάση των 16.
Για να ενισχυθεί η συνέργεια μεταξύ της πρώτης φάσης του ενιαίου πρωταθλήματος και των νοκ άουτ φάσεων και για να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στην πρώτη φάση τα ζευγάρια των νοκ άουτ φάσεων θα καθορίζονται εν μέρει από τη θέση την οποία κατέλαβαν στην πρώτη φάση, με κλήρωση η οποία τελικά θα διαμορφώνει τον δρόμο μέχρι τον τελικό.
Από τη φάση των 16 και μετά, η διοργάνωση θα συνεχίσει να ακολουθεί την υπάρχουσα μορφή των νοκ άουτ, που οδηγεί στην ουδέτερη έδρα του τελικού, που έχει επιλέξει η UEFA.
Όλοι οι αγώνες πριν από τον τελικό θα συνεχίσουν να παίζονται στα μέσα της εβδομάδας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθνικού ημερολογίου αγώνων σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο τελικός θα συνεχίσει να διεξάγεται το Σάββατο.
Μεγάλο το κείμενο, αρκετές οι αλλαγές και -σίγουρα- όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν η μπάλα στηθεί στη σέντρα και ακουστεί ο ύμνος του Champions League για την έναρξη της ανανεωμένης League Phase.
Πηγή: www.newsit.gr