24 Μαρτίου, 2025
Οικονομία

Το γεωπολιτικό τοπίο παγώνει τις εργασίες για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου

Στην κόψη του ξυραφιού βαδίζει για μία ακόμη φορά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, με την γεωπολιτική αβεβαιότητα να ρίχνει βαριά τη σκιά της στην πορεία του έργου βάζοντας πάγο στην ομαλή καταβολή των πληρωμών από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ προς τη γαλλική Nexans.

Τι θα σημάνει αυτή η εξέλιξη για το μέλλον της διασύνδεσης (και αν είναι προσωρινή ή μόνιμη) κανείς δεν μπορεί να προδικάσει καθώς όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι με καθοριστικό παράγοντα στην έκβαση των γεγονότων, τις διπλωματικές διεργασίες που διεξάγονται στο παρασκήνιο αλλά με λιγοστούς συμμάχους.

Το πισωγύρισμα

Είναι σαν να γυρίζουμε το χρόνο στο έργο τουλάχιστον επτά μήνες πίσω. Τότε που τα τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν τις έρευνες στα νότια της Κάσου και η Νexans απειλούσε με διακοπή τον GSI, την ίδια ώρα που στον διάδρομο Αθήνας -Λευκωσίας παιζόταν ένα πινγκ πονγκ μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ και κυπριακού υπουργείου Ενέργειας που κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να τινάξει το έργο στον αέρα και χρειάστηκε η παρέμβαση της κυβέρνησης για να εξομαλυνθεί το αρνητικό περιβάλλον.

Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά καθώς ο γεωπολιτικός παράγοντας και ο ρόλος της Τουρκίας που υπήρχαν από την πρώτη στιγμή στο έργο, αναδύονται στην επιφάνεια πιεστικά και αποδεικνύονται ρυθμιστές των εξελίξεων χωρίς μέχρι στιγμής να φαίνονται υπαρκτές οι διπλωματικές γέφυρες με Γαλλία και ΗΠΑ που θα μπορούσαν να ομαλοποιήσουν τις συνθήκες.

Τι λέει η Nexans

Από την πλευρά της η Nexans σε χθεσινή της ανακοίνωση κρατά χαμηλούς τόνους. Υποστηρίζει ότι παραμένει στο έργο εκτελώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ και ότι την αρχή του έργου έχει λάβει σημαντικές πληρωμές που της επιτρέπουν να μην σταματήσει την κατασκευή του καλωδίου. Πρόκειται φυσικά για μια στάση που είναι βέβαιο ότι θα επαναξιολογηθεί άμεσα και σε συνδυασμό με την στήριξη που θα λάβει ή όχι το έργο από το Παρίσι.
Το φρένο στην χρηματοδότηση του GSI και η αποχώρηση του Ιταλικού πλοίου Levoli Relume (το δεύτερο είχε αποχωρήσει προ εβδομάδων) ως αποτέλεσμα της αδυναμίας διεξαγωγής των ερευνών βυθού στα διεθνή ύδατα αποτελεί την πλέον σοβαρή παράμετρος των τελευταίων μηνών αφού δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας δυσμενούς εξέλιξης με την οποία ο Έλληνας διαχειριστής θα βρεθεί αντιμέτωπος. Κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό και χθες όταν η μετοχή της AΔΜΗΕ Συμμετοχών έκλεισε με απώλειες 4,88% με την αγορά να διαβάζει αρνητικά τα μηνύματα που εκπέμπει το ταραγμένο έργο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Πηγή: www.protothema.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου η ψηφιακή κάρτα σε τουρισμό και εστίαση

admin

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς: Ένα μοναδικό εγχείρημα με ιστορία 108 ετών

admin

Φυσικό αέριο: Θα ρίξουν τις τιμές σε Ευρώπη και Ασία οι εξαγωγές ρεκόρ του αμερικανικού LNG;

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy