19 Ιουλίου, 2024
Κόσμος

Τουρκία: Βαριά ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές – Συντριβή στις 5 μεγαλύτερες πόλεις και δεύτερος συνολικά μετά από 22 χρόνια

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας κρατά με μεγάλη διαφορά τους τρεις μεγάλους μητροπολιτικούς Δήμους, στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές, Δήμους στους οποίους ο Ερντογάν υπέστη συντριβή. Μάλιστα το AKP του Ερντογάν χάνει με διαφορά τις 5 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Μπούρσα, Αντάλια).

Μεγάλος κερδισμένος των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εξασφάλισε διαφορά 10 μονάδων έναντι του εκλεκτού του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα ο νυν δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς εξασφαλίζει άνετη επανεκλογή με 25 μονάδες διαφορά έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Τουργκούτ Αλτίνοκ, καθώς εκτός από τη στήριξη του CHP, χαίρει ευρύτερης εκτιμήσεως από εθνικιστικούς και συντηρητικούς κύκλους.

Ο Γιαβάς στις πρώτες του δηλώσεις είπε πως «θα ήθελα να ευχαριστώ τον Οζγκιούρ Οζέλ και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όλους τους εθελοντές μας και όσους μας στήριξαν και μας πίστεψαν. Οι αληθινοί ήρωες ήσασταν εσείς. Αγαπητέ λαέ της Άγκυρας, θα επαναλάβω αυτό που είπα, όταν νίκησα στις εκλογές του 2019: Δεν βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα ως νίκη. Δεν έχουμε εχθρούς απέναντι μας. Ίσως οι πολιτικές μας να είναι διαφορετικές, μπορεί να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά, αλλά τώρα οι εκλογές τελείωσαν. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους 6 εκατομμύρια πολίτες της Άγκυρας, χωρίς διακρίσεις.

Στη Σμύρνη, προπύργιο των κεμαλικών του CHP, φαίνεται να εκλέγεται δήμαρχος ο Τουντζάι Οζκάν, εκλεκτός της ηγεσίας του κόμματος, γεγονός που οδήγησε σε σύγκρουση σε τοπικό επίπεδο με τον απερχόμενο δήμαρχο Τουντς Σογιέρ».

Ήττα Ερντογάν και σε Μπούρσα και Αντάλια

Ήττες κατέγραψε το AKP και στις 2 επόμενες μεγαλύτερες πόλεις μετά την πρώτη τριάδα, την Μπούρσα και την Αντάλια.

Στην Μπούρσα, την 4η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ο Μουσταφά Μποζμπέι του CHP συγκεντρώνει 47% έναντι 39,38 του υποψήφιου του Ερντογάν Αλινούρ Ακτάς.

Στην 5η μεγαλύτερη πόλη, την Αντάλια (που χτυπήθηκε από τους σεισμούς) ο Μουχιτίν Μπετζέκ του CHP προηγείται με 5 μονάδες του Χακάν Τουτουντσού του AKP.

Νίκη του CHP στο σύνολο μετά από 22 χρόνια

Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις εκλογές είναι πως όπως όλα δείχνουν, έστω και με μικρή διαφορά, το CHP είναι πρώτο σε όλη την Τουρκία, για πρώτη φορά από το 2002. Το κόμμα του Ερντογάν πέφτει από το 44% στις δημοτικές εκλογές του 2019 κάτω από το 36% και… κάτι ψιλά τώρα. Το CHP οριακά περνά πρώτο, ενώ το 2019 είχε συγκεντρώσει 30%.

Στις βουλευτικές εκλογές, στις 14 Μαΐου του 2023 το ΑΚΡ ήταν πρώτο με ποσοστό 36,30% και το CHΡ δεύτερο με 25,80%.

Οζγκού Οζέλ: Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Η μεγάλη αποτυχία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και η σημασία της

Το ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, σε αυτές τις εκλογές επικεντρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η πραγματική μονομαχία δεν διεξήχθη μεταξύ του Ιμάμογλου και του Κουρούμ, αλλά μεταξύ του Ιμάμογλου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρώτος είχε πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στις εκλογές του 2019, έπειτα από 25 χρόνια. Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε έκτοτε στόχος ζωής.

Ο Ερντογάν είχε αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο πριν από τις εκλογές οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο πράττουν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στη αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός.

Μέσω της νίκης του Κουρούμ ο Ερντογάν ήλπιζε ότι θα αποκτούσε πολιτικό εκτόπισμα για να χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, ίσως και με Συνταγματική αλλαγή.

Η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως, ίσως και των 20 εκατομμυρίων ανεπίσημα, πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη από 131 χώρες του κόσμου, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Η μεγαλούπολη θα ήταν σημαντικό «περιουσιακό στοιχείο» για να ενισχύσει την εξουσία του ο Ερντογάν.

Το πολιτικό σκηνικό τώρα την επόμενη ημέρα για τον Ερντογάν, μετά τη νίκη Ιμάμογλου, είναι εντελώς διαφορετικό και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τρόπους διαχείρισης με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ιμάμογλου ηγέτης του CHP;

Με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Σε όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας ο Ιμάμογλου είχε να αντιμετωπίσει ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ετερόκλητη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις περυσινές προεδρικές εκλογές διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη και κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου κατόρθωσε να συσπειρώσει ένα ευρύτερο κοινό από τους ψηφοφόρους του CHP, που είναι λιγότερο από το 30% στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό αυτό εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από τους Κούρδους ψηφοφόρους και τους νέους και το δεξιό Καλό Κόμμα της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ.

 

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ρωσία: Η «βασίλισσα» της Σοβιετικής ποπ Άλα Πουγκατσιόβα κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ξένος πράκτορας

admin

Ουκρανία: Τουλάχιστον 2 νεκροί μετά τη ρωσική επίθεση με 90 πυραύλους και 60 drones

admin

Σεισμός ταρακούνησε το Νιου Τζέρσεϊ

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy