20 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Τράπεζες – ΕΕ: Προειδοποιήσεις για «ωρολογιακή βόμβα» στα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων λόγω της κατανάλωσης ενέργειας

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν τρόπο να χειριστούν έναν αυξανόμενο κίνδυνο που ελλοχεύει στα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων: την κατανάλωση ενέργειας.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι πολλά νοικοκυριά είτε δεν επιθυμούν να μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν είτε δεν μπορούν να διαθέσουν κεφάλαια για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η μη ανάληψη δράσης μπορεί να αφήσει ένα σημαντικό πλήγμα στις αξίες των ακινήτων, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Η Deutsche Bank, εν τω μεταξύ, αναφέρει ότι μόνο ένα μικρό κλάσμα των οικιακών πελατών της είναι επί του παρόντος επιλέξιμοι για πράσινα δάνεια.

«Όλες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις», δήλωσε ο Tobias Horn, επικεφαλής της διαχείρισης χαρτοφυλακίου για την ιδιωτική τραπεζική στο τμήμα κινδύνου της τράπεζας με έδρα τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Deutsche Bank, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο οικιστικών ακινήτων ύψους περίπου 175 δισ. ευρώ (190 δισ. δολαρίων), εκτιμά ότι ένα μεμονωμένο σπίτι μπορεί να χρειαστεί ανακαινίσεις αξίας άνω των 100.000 ευρώ για να συμμορφωθεί με το υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ισοδυναμεί με 80 δισ. ευρώ συνολικά για τους πελάτες της τράπεζας στον τομέα των οικιστικών ακινήτων.

Το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τις τακτικές πληρωμές στεγαστικών δανείων και θα καταστήσει την εξυπηρέτηση του χρέους λιγότερο προσιτή για τους ιδιοκτήτες κατοικιών. Η Deutsche Bank ανέφερε στην τελευταία ετήσια έκθεσή της ότι «η μεγαλύτερη συγκέντρωση πιστωτικού κινδύνου στο πλαίσιο των δανείων από περιφερειακή άποψη είναι στην εγχώρια αγορά της, τη Γερμανία, με σημαντικό μερίδιο στα νοικοκυριά, η οποία περιλαμβάνει την πλειονότητα των ενυπόθηκων δανείων και των στεγαστικών δανείων».

Η μεγάλη εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ότι «δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα» για να ευθυγραμμιστεί το απόθεμα κατοικιών με τα στοχευμένα περιβαλλοντικά πρότυπα της Ένωσης, δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας. «Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους ιδιοκτήτες σπιτιών να κάνουν ανακαινίσεις».

Για να τη βοηθήσει να ανταποκριθεί στη στιγμή, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας στρέφεται σε δομημένα μέσα κεφαλαιακής ανακούφισης. Την Παρασκευή, η Deutsche παρουσίασε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που της επιτρέπει να χορηγεί εκπτώσεις σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ πράσινων ενυπόθηκων δανείων στην εγχώρια αγορά της. Η ΕΤΕπ θα εγγυηθεί μια ενδιάμεση δόση ύψους 150 εκατ. ευρώ σε μια τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων, ξεκλειδώνοντας χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την γερμανική τράπεζα.

Η Deutsche Bank λέει ότι ήδη εξετάζει την πραγματοποίηση περισσότερων τέτοιων συμφωνιών ανακούφισης, οι οποίες έχουν αναδειχθεί ως ένα κομμάτι της χρηματοοικονομικής μηχανικής που φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με οριακή πτώση 0,08% για τον Γενικό Δείκτη – Κέρδη 15,26% από τις αρχές του έτους

admin

Κατά 3,2% αυξήθηκε ο τζίρος στη βιομηχανία τον Ιανουάριο 2024

admin

Έπαψε να είναι η ακριβότερη χώρα στη χονδρική του ρεύματος η Ελλάδα

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy