15 Ιουνίου, 2024
Υγεία

Βουβωνοκήλη και κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Λαπαροσκοπική TEP αποκατάσταση βουβωνοκήλης μεπλέγμα

Ανδρέας Μπακογιάννης MD, γενικός χειρουργός λαπαροσκοπικής χειρουργικής και χειρουργικής ογκολογίας
Gasthuisberg UZ Leuven, Queen Elizabeth Hospital Birmingham, Διευθυντής τμήματος λαπαροσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής κήλης.

Ενα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στην εποχή μας είναι η ύπαρξη βουβωνοκήλης ή κάποιας άλλης κήλης στην περιοχή της κοιλιάς.

Τί είναι η κήλη;

Εάν θεωρήσουμε την κοιλιά μας σαν ενα κουτί το οποίο περιέχει τα εσωτερικά όργανα τότε το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα είναι το “καπακι” θα λέγαμε του κουτιού. Αυτό το καπάκι αποτελείται από διάφορα στρωματα τα οποία είναι “κολλημένα”μεταξύ τους και ολα μαζι σαν σύνολο αποτελούν το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.

Εάν για οποιανδήποτε αιτία υπάρχει μια “τρύπα”, ένα χάσμα δηλαδή στο στρώμα του κοιλιακού τοιχώματος που ειναι υπεύθυνο για την σταθερότητα του, τότε εσωτερικά όργανα όπως το έντερο περνανε μεσα από αυτη την τρύπα και φουσκώνουν προς τα εξω. Αυτό είναι η κήλη.

Υπάρχουν πολλά είδη κήλης στην περιοχή της κοιλιάς;

Αναλόγως την περιοχή στην οποία εμφανίζεται παίρνει και το αντίστοιχο όνομα, πχ στην βουβωνική περιοχή βουβωνοκήλη, στην περιοχή του ομφαλού ομφαλοκήλη, μετά από χειρουργική επέμβαση μετεγχειρητική κήλη κτλ.

Τί συμπτώματα έχει η κήλη;

Η κήλη δημιουργεί

  • πόνο
  • δυσλειτουργία στην εντερική λειτουργία
  • εξόγκωση στην περιοχή
  • αδυναμία να σηκώσουμε βάρος
  • περίσφιξη

Η περίσφιξη είναι ο στραγγαλισμός κάποιου εσωτερικού οργάνου στο σημείο του χάσματος(της τρυπας). Αυτό αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση η οποία χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και έχει απρόβλεπτες και κάποιες φορές θανατηφόρες συνέπειες.

Ποιοί τρόποι θεραπείας της κήλης υπάρχουν;

Ο μόνος τρόπος θεραπείας της κήλης, αποφυγής της περίσφιξης, αλλά και αιτιολογική διόρθωση του προβλήματος είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της.

Ποιές χειρουργικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της κήλης;

Οι δυο μεγάλες κατηγορίες επεμβάσεων είναι οι παλιές μέθοδοι με ανοικτό χειρουργείο και οι σύγχρονες ανώδυνες λαπαροσκοπικές μέθοδοι, χωρίς τομές ανοικτού χειρουργείου.

Ειδικότερα για την βουβωνοκήλη με την λαπαροσκοπική TEP (Totally ExtraPeritoneal) αποκατασταση εξασφαλίζουμε με ελάχιστα επεμβατική μεθοδο άριστη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με ανθεκτικά αποτελεσματα στον χρόνο και κυρίως χωρίς πόνο, χωρις την τομή του ανοικτού χειρουργείου και με εξιτηριο σε μερικές ώρες μετά την αποκατάσταση, την ιδια μάλιστα ημέρα.

Πλεονεκτήματα TEP λαπαροσκοπικής αποκατάστασης κήλης

• Δεν έχει την τομή που υπάρχει στο ανοικτό χειρουργείο

• Είναι ανώδυνη

• Χρησιμοποιεί πλέγμα το οποίο τοποθετείται στην εσωτερική μεριά της βλάβης – χάσματος(sublay τεχνικη) και όχι στην εξωτερική μεριά όπως στο ανοικτό χειρουργείο

• Ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του μερικές ώρες μετά το χειρουργείο την ίδια ημέρα.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ΕΟΠΥΥ απειλεί με λύση συμβάσεων τα Δημόσια Κέντρα που έχουν βάλει τριήμερο «λουκέτο»

admin

Επιτήδειοι υποδύονται τους ασθενείς και εξαφανίζουν σκευάσματα σε έλλειψη από τα φαρμακεία

admin

Τα πιο «αθώα» συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν ότι παθαίνετε έμφραγμα

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy