22 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

Έως σήμερα, 20 Μαΐου, έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν για υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης για να υποβάλουν τις δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής που αφορούν στις μισθώσεις του αμέσως προηγούμενου διαστήματος.

O νόμος ορίζει πως οι δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

Άλλωστε, ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τα οριζόμενα γύρω από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, είναι φέτος ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ η οποία ξεκινά από τα τέλη Μαΐου εντατικούς ελέγχους σε 120.000 ΑΦΜ προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, αρχής γενομένης από τις 8 Απριλίου 2024 έχει αναλάβει δράση και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων για παραβάσεις που αφορούν σε μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες σε μετρητά αλλά και βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ το καλοκαίρι έρχεται και η σειρά της Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες των ΚΕΦΟΚ, είναι η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των ανωτέρω δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων αλλά και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, προβλέπεται η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες και τέλος η διενέργεια ελέγχου και επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις μηνιαίες δηλώσεις των παρόχων υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο εκμισθωτής θα πρέπει:

  • Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ ώστε να καταχωρήσει/εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.).
  • Να αναρτά τον Α.Μ.Α. στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
  • Να υποβάλλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 20η του μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  • Να καταχωρεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.), τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.
  • Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο «Διαχειριστής», δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του «Ακινήτου» στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Παπαθανάσης: Υπογειοποίηση εναέριων δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης στην Πεντέλη

admin

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο κινεζικές τράπεζες που στηρίζουν την Ρωσία

admin

Μπάουμαν – Fed: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy