21 Μαΐου, 2024
Ελλάδα

Υπουργείο Υγείας: 300 εκατ. ευρώ επιπλέον φέτος για τα φάρμακα – Πώς θα κατανεμηθούν

Στην ενίσχυση της δαπάνης για τα φάρμακα προχώρησε το Υπουργείο Υγείας και εξέδωσε ΚΥΑ με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για φέτος. 

Σύμφωνα με την απόφαση για τα φάρμακα την οποία υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς τα 300 εκατ. ευρώ τα οποία θα προστεθούν στη συνολική δαπάνη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής:

  • 80 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων της κοινότητας του ΕΟΠΥΥ.
  • 100 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ). των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
  • 120 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Στην ΚΥΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά, επίσης, πώς «μέχρι την οριστικοποίηση των απολογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, της φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου για το έτος 2024, τα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) για το εν λόγω έτος θα εκδοθούν επί τη βάσει των ετήσιων συνολικών ορίων των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών για το 2024. Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν μετά την έκδοση των ανωτέρω απολογιστικών στοιχείων για το έτος 2024, θα βεβαιωθούν με την έκδοση νέων σημειωμάτων επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) εντός του ιδίου έτους».

Δέσμευση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Να σημειωθεί, ότι το ποσό αυτό αφορά σε δεσμεύσεις του Δημοσίου στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και ειδικότερα στους στόχους που τίθενται για την απομείωση του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές του ποσού της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος).

Ο εξορθολογισμός του clawback έχει ενταχθεί ως δέσμευση στο RRF, στο οποίο εμπίπτει και η θεσμοθέτηση των ποσών απομείωσής του από το 2022 και μετέπειτα. Στο πλαίσιο αυτό, και με έτος αναφοράς το 2020, έχουν τεθεί όρια στην υπέρβαση της δαπάνης, πέραν των οποίων -εκτός των φαρμακευτικών εταιρειών- καθίσταται υπεύθυνο και το Κράτος.

Το νομοθετημένο ποσό για το 2024 είναι 300 εκατ. ευρώ, τα οποία μπαίνουν νωρίτερα στον προϋπολογισμό, παρότι με βάση τη σχετική δέσμευση θα μπορούσαν να εκταμιευτούν μέσα στο 2025, με τη μορφή συμψηφισμού.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πολεμικό Ναυτικό: Μέσα στο καλοκαίρι οι πρώτες τορπίλες SeaHake Mod4 για τα υποβρύχια

admin

Η αφρικανική σκόνη «έβαψε» πορτοκαλί όλη τη χώρα – Εικόνες αποκάλυψης και περιορισμένη ορατότητα

admin

Η επένδυση των 300 εκατομμυρίων στον Ασπρόπυργο με τις 1.200 νέες θέσεις εργασίας

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy