18 Απριλίου, 2024
Οικονομία

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρίες πληροφορικής και τεχνολογίας

Σε ελέγχους στον κλάδο πληροφορικής και τεχνολογίας προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών (bidrigging).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι – ανταγωνιστικές πρακτικές στις ερευνώμενες αγορές και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών».

Το πρόγραμμα επιείκειας

Η επιτροπή υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα επιείκειας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, ενώσεις επιχειρήσεων και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε τέτοιου συμφωνίες καρτέλ.

Όπως αναφέρει, η διαπίστωση συμμετοχής επιχείρησης σε συμφωνίες καρτελικής φύσεως, δηλαδή σε μυστικές συμφωνίες μεταξύ ανταγωνιστών, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τον καθορισμό τιμών ή ποσοτήτων, κατανομή πελατών ή μεριδίων αγοράς, ή βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα νόθευση διαγωνισμών, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά πρόστιμα από την επιτροπή, σε ποινικές κυρώσεις των υπεύθυνων φυσικών προσώπων και σε αποκλεισμό των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων από δημόσιους διαγωνισμούς και συμβάσεις παραχωρήσεων για τρία έτη από την έκδοση της απόφασης.

Με την ένταξη στο πρόγραμμα επιείκειας επιτυγχάνεται:

  • Ολική ή μερική απαλλαγή από τα διοικητικά πρόστιμα ή μείωση αυτών,
  • Εξάλειψη του αξιοποίνου ή μειωμένη ποινή για τα υπαίτια φυσικά πρόσωπα,
  • Πλήρης απαλλαγή της επιχείρησης από κάθε είδους διοικητικές κυρώσεις, και
  • Μη αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τους δημόσιους διαγωνισμούς ή τις συμβάσεις παραχώρησης.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται, πως όποιος ενδιαφέρεται για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα επιείκειας μπορεί να αντλήσει πληροφορίες εδώ.

Επιπλέον, για το σύστημα ανώνυμης πληροφόρησης περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της επιτροπής.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Το γαλάζιο focus στον …Βελόπουλο, η έκπληξη με τον γιο του Μπελέρη, που θα συναντηθούν Κασσελάκης, Δένδιας, Αυτιάς, oι ανακοινώσεις με χιούμορ από ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η τύχη της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, το flyover με άρωμα υποθαλάσσιας, τα κίνητρα για ανακαίνιση ρημαγμένων ξενοδοχείων και η H.I.G. Capital

admin

Γερμανία: «Εμφύλιος» για την εβδομάδα των 35 ωρών μετά τη συμφωνία στο Σιδηρόδρομο

admin

Lidl: Η αντίφαση μεταξύ διακήρυξης περί «νομικής συμμόρφωσης» και του προστίμου για παραβίαση του νόμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy