9 Μαΐου, 2024
Οικονομία

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Δύο εμβληματικά πρότζεκτ ύψους 3-4 δισ. ευρώ 

Μεγάλη διαδικασία σε χρονικό ορίζοντα είναι η έρευνα υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Helleniq Energy, Ανδρέα Σιάμισιη, που μίλησε στο Delphi Economic Forum.

Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Helleniq Energy έχει προσπαθήσει να διεκπεραιώσει την έρευνα υδρογονανθράκων όσο πιο διεξοδικά μπορεί, εστιάζοντας πλέον σε πέντε θαλάσσιες παραχωρήσεις (στην Κρήτη και στο Ιόνιο).

«Έχουμε ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες, προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα. Στις περιοχές που εμπλεκόμαστε, είμαστε 12-18 μήνες μακριά από την επόμενη απόφαση, η οποία αφορά το αν θα προχωρήσουμε ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι αν υπάρξει θετική απόφαση, τότε σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει δεύτερη απόφαση, για το αν θα υπάρξει ή όχι εκμετάλλευση. Χρειάζονται πιο χαμηλοί τόνοι στον δημόσιο διάλογο, όπως επισήμανε.

Ο κ. Σιάμισιης εξήγησε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν προσδώσει ρεαλισμό στην ενεργειακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Helleniq Energy προσαρμόζει τη στρατηγική της, ώστε να αποτελέσει μέρος της λύσης για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, στην πορεία προς την απανθρακοποίηση.

Μέρος αυτής της στρατηγικής αποτελούν δύο εμβληματικά πρότζεκτ που σχεδιάζει ο Όμιλος για το «πρασίνισμα» των διυλιστηρίων, τα οποία περιέγραψε ο κ. Σιάμισιης, υπογραμμίζοντας ότι «μεταφράζονται» σε επενδύσεις 3-4 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, το πρώτο αφορά τις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στα επίπεδα των 600 MW, τα οποία θα συνδέονται απευθείας με το διυλιστήριο.

Στόχος είναι η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου και ενδεχομένως αμμωνίας (η οποία φαίνεται να έχει προοπτικές στη χρήση ως ναυτιλιακού καυσίμου). Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, το κόστος του συγκεκριμένου πρότζεκτ ανέρχεται σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Ο συνδυασμός της δέσμευσης CO2 με την παραγωγή «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου προβλέπεται για τις εγκαταστάσεις της Helleniq Energy στην Αττική. Στόχο αποτελεί η παραγωγή συνθετικών καυσίμων, τα οποία θα έχουν ιδιαίτερα χαμηλό αποτύπωμα και τα οποία θα επιτρέψουν να συνεχίσουν να υπάρχουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης για τα επόμενα 10-20 χρόνια.

Όσον αφορά τη δραστηριοποίηση του Ομίλου στις ΑΠΕ, και πιθανές νέες «πράσινες» επενδύσεις στο εξωτερικό, τόνισε ότι ο Όμιλος έχει ήδη παρουσία σε τέσσερις αγορές, ξεκινώντας από την Ελλάδα.

Στη Ρουμανία, τα πρώτα έργα του πρόκειται να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στην Κύπρο έχει ήδη ξεκινήσει να παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Μάλιστα, σημείωσε πως σύντομα θα ανακοινωθεί η «είσοδος» του Ομίλου και στην εμπορία ηλεκτρισμού στο νησί. Παράλληλα, η Helleniq Energy έχει συστήσει θυγατρική για τις υπόλοιπες βαλκανικές αγορές.

Επισήμανε πως ο κλάδος των ανανεώσιμων αντιμετωπίζει προκλήσεις, καταρχάς στη χωροθέτηση των έργων και στη διαθεσιμότητα ηλεκτρικού «χώρου». Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποθήκευση.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η Helleniq Energy αναπτύσσει αυτόνομες μπαταρίες 100 MW, οι οποίες προκρίθηκαν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αποθήκευση δεν αποτελεί προσοδοφόρο κλάδο.

Στόχος του Ομίλου είναι να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ γύρω στα 2.000 MW, σχεδιάζοντας με ρεαλισμό τις κινήσεις του. Κι αυτό γιατί το ηλεκτρικό σύστημα δεν είναι ακόμη τεχνικά ώριμα για υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.

Σχολιάζοντας το πρόσφατο placement του 11% του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου, σημείωσε ότι έδειξε πανηγυρικά τα πλεονεκτήματα της ενίσχυσης του free float. Τέλος, ανέφερε πως οι δύο βασικοί μέτοχοι -που κατέχουν πλέον το 72%- είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτόματα εκκαθαριστικό από την εφορία χωρίς υποβολή δήλωσης – Οι ψηφιακές παρεμβάσεις που αλλάζουν τον φορολογικό χάρτη

admin

ΑΑΔΕ: Στα σκαριά μηχανισμός τυποποιημένης παρακολούθησης ρυθμίσεων στην εφορία

admin

Bρετανία – Thames Water: Μερική χρεοκοπία για την μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy