16 Μαΐου, 2024
Κόσμος

Tarana Burke: Η γυναίκα πίσω από το κίνημα #MeToo

«Αυτό δεν είναι πλήγμα για το κίνημα», δήλωσε η ιδρύτρια του #MeToo Tarana Burke, σχολιάζοντας την ακύρωση της καταδίκης του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό το 2020 στη Νέα Υόρκη. «Πρόκειται για ένα ηχηρό κάλεσμα και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτό» διακήρυξε.

Το κάλεσμά της για συστράτευση ήρθε μετά την μεγάλη ανατροπή που συνιστά η απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, στην πρώτη υπόθεση του #MeToo, σύμφωνα με την οποία ο μεγιστάνας του κινηματογράφου δεν είχε λάβει δίκαιη δίκη το 2020 για τα σεξουαλικά εγκλήματα που είχαν προκαλέσει παγκόσμιο σάλο. 

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι οι εισαγγελείς κάλεσαν ως μάρτυρες γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον παραγωγό, που όμως, οι κατηγορίες τους δεν ήταν μέρος της δικογραφίας.

Ο δικηγόρος του Γουάινστιν, Άρθουρ Αϊντάλα, χαιρέτισε την απόφαση ως «νίκη για κάθε κατηγορούμενο σε ποινικό αδίκημα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης», προσθέτοντας ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ αντιδημοφιλείς στην κοινωνία μας, αλλά εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τον νόμο δίκαια σε αυτούς σε αυτή τη δίκη.

«Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε δίκαια στον Χάρβεϊ Γουάινστιν», είπε.

Η δίκη του Γουαϊνστιν στη Νέα Υόρκη ήταν καθοριστική για το κίνημα MeToo: την εκστρατεία ευαισθητοποίησης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης που άρχισε να γίνεται viral στο διαδίκτυο αφού πολλές γυναίκες εμφανίστηκαν και ισχυρίστηκαν ότι ο ίδιος τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά.

Ο μεγιστάνας του κινηματογράφου υποστήριζε πάντα την αθωότητά του και η ομάδα υπεράσπισής του δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νέα Υόρκη ότι το σεξ μεταξύ του Γουάινστιν και των κατηγόρων γυναικών του ήταν συναινετικό.

Η Tarana Burke, ακτιβίστρια που εργάζεται με επιζώντες σεξουαλικής βίας, άρχισε να χρησιμοποιεί τη φράση «Me Too» το 2006 για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί.

Έντεκα χρόνια αργότερα, βρήκε παγκόσμια αναγνώριση αφού η ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο, η οποία ήταν μία από εκείνες που κατηγόρησαν τον Γουάινστιν για σεξουαλική επίθεση, χρησιμοποίησε τη φράση σε ένα tweet που έγινε viral. 

«Είμαστε συντετριμμένοι για τους επιζώντες που συνδέονται με αυτή την υπόθεση και για τους επιζώντες που είχαν βρει κάποια παρηγοριά και κάθαρση στην αρχική ετυμηγορία γύρω από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν», δήλωσε η Tarana Burke στο BBC. 

«Πολλοί άνθρωποι, πολλοί επιζώντες και όσοι αγαπούν και υποστηρίζουν τους επιζώντες, πιθανόν να πίστευαν ότι η αρχική ετυμηγορία σήμαινε ότι επρόκειτο να αλλάξει κάτι, ότι σηματοδοτούσε μια αλλαγή και μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί και θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα δικαιοσύνης», εξήγησε.

Πρόσθεσε όμως ότι «αυτή η στιγμή, και αυτή η απόφαση, σημαίνει στην πραγματικότητα ότι έχουμε ένα κίνημα», τονίζοντας ότι έχει γίνει ακόμη μεγάλη πρόοδος.

«Πριν από δέκα χρόνια, δεν μπορούσαμε να φέρουμε έναν άνθρωπο σαν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν σε μια δικαστική αίθουσα», είπε.

Η Rowena Chiu ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Γουάινστιν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Βενετία το 1998, όταν ήταν προσωπική του βοηθός.

Μιλώντας στην εκπομπή Woman’s Hour του BBC Radio 4 την Παρασκευή (26.04.2024), ίδια είπε ότι τώρα αρχίζουν όλα. «Αυτές οι ετυμηγορίες ήταν αχτίδες ελπίδας μέσα σε αιώνες σκότους για τα δικαιώματα των γυναικών» τόνισε.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η ανατροπή της ετυμηγορίας του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης «μοιάζει πολύ με άλμα προς τα πίσω».

«Σήμερα δεν πρόκειται να είναι μια μέρα που θα ενθαρρύνει [τους επιζώντες] να αλλάξουν αυτή την κατάσταση».

Ξεσηκώθηκε το Χόλιγουντ μετά την απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης. «Είναι άδικο για τις επιζήσασες. Ζούμε τη δική μας αλήθεια. Γνωρίζουμε τι συνέβη», διαμαρτυρήθηκε η Άσλεϊ Τζαντ, η πρώτη ηθοποιός που κατήγγειλε τον Γουάινστιν.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επανεξετάσουμε αυτή την υπόθεση και παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας απέναντι στους επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί προδοσία για τις επιζήσασες και τους επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων. «Συχνά οι ίδιες λένε ότι η προδοσία και η ηθική βλάβη είναι χειρότερα από τη σεξουαλική εισβολή στο σώμα μας που βιώσαμε αρχικά» είπε χαρακτηριστικά.

Η Μίρα Σορβίνο δήλωσε σοκαρισμένη και αηδιασμένη:

«Είναι ένα κατά συρροή αρπακτικό με πλούσια δράση που βίασε/ έβλαψε περισσότερες από 200 γυναίκες! Είμαι αηδιασμένη από το δικαστικό σύστημα που κλίνει προς τα αρπακτικά και όχι τα θύματα», έγραψε η ηθοποιός στο Χ.

Η Γκλόρια Όλρεντ, δικηγόρος που εκπροσώπησε τη Μίμι Χάλεϊ, τη βασική μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η πελάτισσά της θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει ξανά «παρόλο που η διαδικασία της κατάθεσης ήταν εξαντλητική και επανατραυματική για τη Μίμι».

«Συγχαίρω τη Μίμι για το θάρρος και την προθυμία της να συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια» είπε, προσθέτοντας ότι «αν και τα θύματα έχασαν αυτή τη μάχη, δεν έχασαν τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη».

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στο κόκκινο χαλί την Πέμπτη, η ιδρύτρια του MeToo δήλωσε:

«Το ότι ένας άνδρας τη γλιτώνει δεν σημαίνει ότι ένας κόσμος χωρίς σεξουαλική βία είναι κάτι που δεν μπορεί να υπάρξει».

Και συνέχισε: «Δεν ανησυχώ λοιπόν για τον έναν και μοναδικό άνδρα, ανησυχώ για το τι θα κάνει το δικαστικό μας σύστημα, τι θα κάνει η κουλτούρα, τι θα κάνουμε εμείς».

Άλλοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι η δικαστική απόφαση θα πρέπει να γίνει σεβαστή για να διασφαλιστεί ότι όλοι αντιμετωπίζονται δίκαια.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση την Πέμπτη, ο Ντον Λέμον, τηλεοπτικός δημοσιογράφος και πρώην παρουσιαστής ειδήσεων του CNN, δήλωσε:

«Δεν είμαι οπαδός του Χάρβεϊ Γουάινστιν, αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι είναι αθώος, αλλά όλοι αξίζουν ίση και δίκαιη μεταχείριση βάσει του νόμου. Αν υπήρχε κάτι που ήταν λάθος στη δίκη του, τότε… θα πρέπει να εκδικαστεί σωστά».

Ο 72χρονος Γουάινστιν παραμένει στη φυλακή. Είχε καταδικαστεί ξεχωριστά για βιασμό στο Λος Άντζελες το 2022.

Πριν από την αποκάλυψη των κατηγοριών εναντίον του, ο παραγωγός και ο αδελφός του Μπομπ ήταν από τους απόλυτους ισχυρούς παίκτες του Χόλιγουντ.

Ίδρυσαν μαζί την Miramax Films, μια εταιρεία διανομής που πήρε το όνομά της από τη μητέρα τους Μίριαμ και τον πατέρα τους Μαξ, το 1979. Πουλήθηκε στην Disney το 1993.
Οι επιτυχίες τους περιλάμβαναν την ταινία «Shakespeare in Love» του 1998, για την οποία ο Γουάινστιν μοιράστηκε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Με την πάροδο των ετών, οι ταινίες του Γουάινστιν έλαβαν περισσότερες από 300 υποψηφιότητες για Όσκαρ και 81 αγαλματίδια.

Ποια είναι η γυναίκα πίσω από το #MeToo

H Αμερικανίδα ακτιβίστρια, αφροαμερικανικής καταγωγής Tarana Burke, είναι η γυναίκα που ξεκίνησε το κίνημα #MeToo.

Το περιοδικό Time ονόμασε την Burke, μεταξύ μιας ομάδας άλλων διακεκριμένων ακτιβιστών που ονομάστηκαν «αυτοί που έσπασαν τη σιωπή», ως ένα από τα πρόσωπα για το 2017.

Η Tarana Burke γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια, στις 12.09.1973 στη Νέα Υόρκη, ενώ, από μικρή ηλικία κατάλαβε τι σημαίνει σεξουαλική βία. Μεγάλωσε σε περιοχές όπως το Μπρονξ και το Κουίνς, όπου ήταν συνηθισμένη στο να παίζει με τα αγόρια της γειτονιάς.

Υπέμεινε σεξουαλικό βιασμό σε πολύ νεαρή ηλικία και κατ’ επανάληψη υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και βία στον εργασιακό χώρο αλλά και στην κοινωνική ζωή, και υπέφερε τόσο ως παιδί όσο και ως έφηβη.

Σπούδασε στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, και τελικώς αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ώμπερν. Στη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων, ασχολήθηκε ενεργά δίνοντας αγώνες, συνεντεύξεις τύπου και πρωτοστατώντας σε διαδηλώσεις κατά της κοινωνικής αδικίας, των οικονομικών ανισοτήτων και της βίας.

Η Tarana Burke είχε μιλήσει για το τι την ενέπνευσε να δημιουργήσει το σλόγκαν #MeToo στους New York Times:

«Ήταν τότε που μιλούσα με ένα 13χρονο κορίτσι που είχε πέσει θύμα σεξουαλικής βίας. Μου έλεγε την ιστορία της και είχα μείνει άφωνη. Δεν είχα τι να της απαντήσω, ούτε ήξερα πώς να τη βοηθήσω εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορούσα να της πω “ναι σε καταλαβαίνω, το έχω περάσει κι εγώ”». 

Αυτές οι δύο λέξεις «κι εγώ» γέννησαν το κίνημα «MeToo». 

Η ίδια χρησιμοποιεί το #MeToo με σκοπό να βοηθήσει γυναίκες και κορίτσια που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας.

Ουδέποτε περίμενε ότι η καμπάνια της που ξεκίνησε από την Αμερική θα έπαιρνε παγκόσμιες διαστάσεις.

Η ίδια δήλωσε στον Guardian για αυτή την επιτυχία της καμπάνιας της:

«Ήμουν σπίτι και τσέκαρα τα social media όταν είδα το #MeToo να ποστάρετε από χιλιάδες ανθρώπους, κάτι που μου προκάλεσε πανικό στην αρχή».

Το κίνημα αυτό έχει δεχθεί αρκετά θετικά σχόλια για το πώς έχει καταφέρει να κάνει πολλές γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν βιώσει, όμως, έχει και αρκετούς επικριτές που λένε ότι «τσουβαλιάζει» τα πάντα.

Οι κριτικές αυτές, ωστόσο, δεν ενοχλούν την Burke, ούτε την λυγίζουν. Αντίθετα, δηλώνει ότι είναι ανοικτή σε κάθε είδους κριτική.

«Δεν πιστεύω ότι όλες οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση είναι το ίδιο και πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα κάποιος να χάνει τη δουλειά του. Όλα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Ωστόσο για γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση να ακούγονται. Και σε αυτό βοηθάει το #MeToo, δίνει φωνή σε όσους δεν είχαν».

Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μην χαθεί το κίνημα.

«Το #MeToo δεν φτιάχτηκε ούτε για να γίνει hashtag ούτε μια viral καμπάνια που θα ξεχαστεί σε λίγο καιρό. Δημιουργήθηκε ώστε τα θύματα της σεξουαλικής βίας να μπορούν να πουν τι υπέστησαν και να μην νιώθουν ότι ήταν δικό τους λάθος ό,τι έζησαν. Για να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους εκεί έξω».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σκωτία: Νεκρός 32χρονος παρουσιαστής του BBC – «Είμαστε συντετριμμένοι, φώτιζε τις ζωές όλων»

admin

Ρωσία: Δημοσιογράφος του ρωσικού Forbes κρατείται για διάδοση fake news

admin

ΗΠΑ: Η Γερουσία απέρριψε ψήφισμα για μη πώληση F-16 στην Τουρκία αλλά με βολές για «αναξιόπιστο εταίρο»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy