15 Απριλίου, 2024
Οικονομία

Απαντήσεις στα «σενάρια συνωμοσίας», Μητσοτάκης καλύπτει Καραμανλή, η Εγνατία, η Ηγουμενίτσα και ο… κόμβος, οι συνεχιζόμενες αμαρτίες του ΟΣΕ και η ξαφνική κινητοποίηση για τα έργα ψηφιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

Απαντήσεις στα «σενάρια συνωμοσίας»

Αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους και να μιλήσει με σκληρή γλώσσα διαψεύδοντας τα σενάρια συνωμοσίας – όπως τα αποκαλεί η κυβέρνηση – που αφορούν την εθνική τραγωδία των Τεμπών, και ξύνουν τις πληγές των συγγενών των θυμάτων, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ανεβεί τελευταίος στο βήμα της Βουλής γύρω στις 9 το βράδυ και θα απαντήσει με επιχειρήματα στην κριτική και την επίθεση που δέχθηκε στη συζήτηση που διεξάγεται στην Βουλή, μέχρι τις 3-4 τα ξημερώματα, από την Τρίτη, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την οποία κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την «Νέα Αριστερά» και την «Πλεύση Ελευθερίας». Δεν θα ανεχτεί άλλο να κατηγορείται ότι συγκάλυψε ένα εθνικό έγκλημα και να πάρουν τις απαντήσεις που ζητούν οι συγγενείς και οι επιζώντες, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Για τα μπάζα

Μια πρώτη γεύση, αλλά με λάθος τρόπο, για ένα από τα «σενάρια συνωμοσίας» έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. «Μπαζώθηκε λέει ο χώρος, για φαντάσου. Ω τι χώματα είναι αυτά;» δήλωσε στη Βουλή. «Για τα μπάζα είναι όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα» τόνισε. Μόνο που αυτήν την θεωρία την πιστεύουν και οι συγγενείς των θυμάτων που κάθονται στα θεωρεία και η κυβέρνηση θα έπρεπε, εφόσον δεν ευσταθεί, να την διαψεύσει με αποδεικτικά στοιχεία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι ένα από τα λάθη της κυβέρνησης ήταν που δεν δόθηκαν απαντήσεις «στην ώρα τους» από σεβασμό στις έρευνες κλπ. (Παραπολιτικά 90,1). Ο στόχος είναι να μπει ένα φρένο στην δυσαρέσκεια των πολιτών και το θέμα των Τεμπών να κλείσει ιδεατά με την πρόταση δυσπιστίας η οποία αναμένεται να καταψηφιστεί από 159 βουλευτές, τους 158 της ΝΔ και τον προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες, ανεξάρτητο βουλευτή Χάρι Κατσιβαρδά που δήλωσε ότι θέλει σταθερή κυβέρνηση.

Μητσοτάκης καλύπτει Καραμανλή

Η ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, έγινε σε άμεση συνεννόηση με το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπέκυψε στις αφόρητες πιέσεις τις οποίες δεχόταν να προχωρήσει σε «ανθρωποθυσία» καλώντας τον Καραμανλή να παραιτηθεί από βουλευτής για να εκτονωθεί η κατάσταση. Το κλίμα ήταν βαρύ και από τις αρνητικές δημοσκοπήσεις. Έδειχναν πτώση της ΝΔ και ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 80-90% των πολιτών να θεωρεί ότι η κυβέρνηση είτε συγκαλύπτει είτε δεν φρόντισε για την αποκάλυψη της αλήθειας στην εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Τους μάζεψε!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για πλήρη κάλυψη του πρώην υπουργού Μεταφορών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τηλεφώνησε ο ίδιος σε υπουργικά στελέχη (π.χ Φλωρίδη) που δήλωσαν ότι αν ήταν στη θέση του Κώστα Καραμανλή είτε θα υπέβαλαν την παραίτησή τους από το βουλευτικό αξίωμα είτε δεν θα κατέβαιναν καθόλου να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα. Ένα οργισμένο τηλεφώνημα δέχτηκε και ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης ο οποίος δήλωσε ότι αν ήταν στη θέση του πρώην υπουργού Μεταφορών μπορεί να μην άντεχε, να αυτοκτονούσε.

Οι «εξαφανισμένοι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκνευριστεί πολύ με τους «εξαφανισμένους» υπουργούς. Με αυτούς που συνηθίζουν στα δύσκολα να μην βγαίνουν να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο. Η εντολή που έχει δοθεί και μέσω του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου είναι όλοι να βγαίνουν και να μιλούν για τα Τέμπη, όχι μόνο για θέματα της αρμοδιότητας τους. Οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης είναι οι τρεις που πέφτουν πάντα στην φωτιά γι αυτό και οι μετοχές τους είναι ψηλά στο χρηματιστήριο του Μαξίμου.

Ψυχολογική πίεση

Μετά από μια πολύ δύσκολη και από ψυχολογικής άποψης περίοδο που πέρασε ο Κώστας Καραμαλής κλεισμένος στο σπίτι του και στο γραφείο του, εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής χθες με την αυτοπεποίθηση ότι δεν είναι μόνος, τον στηρίζει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι συνάδελφοι του βουλευτές οι οποίοι τον χειροκρότησαν ενθέρμως όταν τελείωσε την ομιλία του. «Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», δήλωσε. «Οποιος έχει αποδείξεις εναντίον μου, να τις φέρει…».

Τον έσκασε!

Τις παλιές εποχές όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής θύμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφισβήτητα έγραψε τις περισσότερες ώρες παρουσίας στην ολομέλεια. Ταυτόχρονα όμως ήταν επανειλημμένες και οι παρεμβάσεις της που θύμιζαν το παλιό στυλ, με τις διακοπές και τους επιθετικούς χαρακτηρισμούς προς τους άλλους βουλευτές, προκαλώντας και την ανάλογη αντίδραση τους. Κάποια στιγμή ο εκτελών χρέη προέδρου της Βουλής, Θανάσης Μπούρας στην προσπάθειά του να την επαναφέρει στην τάξη κοκκίνισε τόσο πολύ που κάποιοι ανησύχησαν μήπως πάθει κάτι. «Σας παρακαλώ μας σπάζατε τα νεύρα» της είπε κάποια στιγμή. «Έχουμε κι εμείς αντοχές» σε κάποια άλλη.

Βullying

Προχθές διαμαρτυρήθηκε και ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης ότι η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του ασκεί πολιτικό bullying (τον διέκοπτε συνέχεια και δεν τον άφηνε να μιλήσει). Ξέσπασαν κάποιοι σε γέλια. «Φωνάξτε τον γιατρό έχει πρόβλημα» ακούστηκε η φωνή του Μάκη Βορίδη. Χθες όμως φοβερά εκνευρισμένος ο υπουργός Επικρατείας διότι η πρώην πρόεδρος της Βουλής ειρωνευόταν βουλευτές, ομιλητές και τον Καραμανλή -φώναζε απαξιωτικά «αθώος» – της επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις. «Είστε η εκπροσώπηση και επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας, συμπονώ τους συναδέλφους μου, κάνουν ασκήσεις αντοχής για να αντέξουν τέτοιο βάθος χυδαιότητας» τόνισε. Είναι γεγονός ότι με δυσκολία μπορούσε να παρακολουθήσει κάποιος την κοινοβουλευτική διαδικασία με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κ.Κωνσταντοπούλου. Αντίθετα όταν μιλούσε ήρεμα και με επιχειρήματα την άκουγες με προσοχή και μπορούσε κάποιος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει μαζί της. Το σόου την αδικεί κατάφωρα.

1ο κόμμα, άδεια έδρανα

Σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που είναι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, οι βουλευτές απεδείχθησαν κατώτεροι των περιστάσεων. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας τα έδρανα ήταν σχεδόν άδεια. Τις περισσότερες ώρες οι βουλευτές που παρακολουθούσαν τις ομιλίες έφταναν τους 10, 20 ή 30. Γράφτηκαν περίπου 170 να μιλήσουν. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Χθες μέχρι τα ξημερώματα μίλησαν 101. Αλλά οι περισσότεροι έρχονταν μιλούσαν και αποχωρούσαν. Αρκετοί θεάθηκαν σε καφέ του Κολωνακίου και του κέντρου να «ξεκουράζονται». Δοξάστε τους!

Το τερμάτισε!

«Θα ήταν ευχής έργον η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι να ρίξει την κυβέρνηση» όπως «έριξε την κυβέρνηση στη Ρουμανία», δήλωσε στο one, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν έχει σημασία τι λέει ο Άρειος Πάγος, αφού «στη χούντα έλεγε ότι θα επικρατήσει η Επανάσταση». Προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Παρέμβαση έκανε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Κατηγόρησε τον Φαραντούρη για «αντιδημοκρατικούς χαρακτηρισμούς» που «συνιστούν ευθεία προσβολή ολόκληρου του δικαστικού σώματος και υπονόμευση του έργου της Ελληνικής Δικαιοσύνης». Όταν η προκλητικότητα των δηλώσεων ενός υποψήφιου για τις ευρωεκλογές χτυπάει ταβάνι, το «καλό» σενάριο είναι ότι καταλαβαίνει τι λέει αλλά το κάνει από την αγωνία του για να δημιουργήσει έναν θόρυβο γύρω από το όνομα του πολλαπλασιάζοντας τα δευτερόλεπτα της δημοσιότητας τους. Το κακό σενάριο είναι όταν δεν έχει αίσθηση του τι λέει. Και το χειρότερο όταν επιμένει γιατί δεν έκανε καμία αναδίπλωση. Στην περίπτωση του Νικόλα Φαραντούρη ισχύουν όλα.

Η Εγνατία Οδός, η Ηγουμενίτσα και ο… κόμβος!

Κορυφαίο παράδειγμα της απόστασης μεταξύ των εξαγγελιών πως η Ελλάδα θα γίνει κόμβος του διεθνούς εμπορίου και της σκληρής πραγματικότητας αποτελεί η Εγνατία Οδός, η σύμβαση για την παραχώρηση της οποίας υπογράφεται αύριο. Για σχεδόν δύο δεκαετίες ο οδικός άξονας λειτουργεί χωρίς να υπάρχει ένας Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και με μόνο ένα βενζινάδικο σε περίπου 700 χιλιόμετρα! Κάποιοι από τους κάθετους άξονες με τους βόρειους γείτονές μας έμειναν στη μέση και θα τους αναβαθμίσει, επιτέλους, ο παραχωρησιούχος, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects.

Θα περίμενε κανείς πως όταν επενδύεις περίπου επτά δισ. ευρώ, κοινοτικά και εθνικά κεφάλαια, για την Εγνατία Οδό, θα φρόντιζες να αναβαθμίσεις και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ώστε να γίνει πραγματική πύλη προς την Ευρώπη. Επί δύο δεκαετίες πάλι δεν έγινε τίποτα στην Ηγουμενίτσα. Τώρα ετοιμάζεται να κάνει κάποιες επενδύσεις ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ). Μέχρι να γίνουν οι επενδύσεις αναβάθμισης της Εγνατίας, στην οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ βαριά συντήρηση, και της Ηγουμενίτσας ο «κόμβος» θα είναι στα χαρτιά.

Οι καθυστερήσεις στην σύμβαση 717 και ο ΟΣΕ

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αναζητήσουν όσοι αρμόδιοι ασχολούνται με την υπόθεση της σύμβασης 717, για την ανάταξη σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο βασικό σιδηροδρομικό άξονα, τις επιστολές του αναδόχου προς την ΕΡΓΟΣΕ. Σε πολλές από τις συγκεκριμένες επιστολές αποκαλύπτεται πως το έργο καθυστερούσε επειδή ο ΟΣΕ δεν παρέδιδε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να εκτελεστεί το έργο, όπως όφειλε και αφού λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι οχλήσεις του αναδόχου προς την ΕΡΓΟΣΕ και τον ΟΣΕ ήταν συνεχείς και από μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει πως οι καθυστερήσεις λόγω ΟΣΕ δεν ήταν μικρές. Για κάποια τμήματα παρακαλούσαν επί μήνες να δοθεί άδεια πρόσβασης ώστε να γίνουν τα έργα χωρίς ανταπόκριση από τον οργανισμό. Το έχουν άραγε ψάξει οι υπεύθυνοι για τις έρευνες;

Άλλο ένα έργο ΣΔΙΤ στις ελληνικές καλένδες!

Θα μείνουμε στον ΟΣΕ αφού ένα σημαντικό έργο με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ακυρώθηκε. Πρόκειται για το έργο τεχνολογικής αναβάθμισης του οργανισμού (από τα ηλεκτρονικά εισιτήρια μέχρι τηλεδιοίκηση) που ξεχάστηκε επί δύο – τρία χρόνια και τώρα θα προχωρήσει ως παραδοσιακό δημόσιο έργο. Για να χρηματοδοτηθεί, όμως, από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει ο ΟΣΕ σε χρόνο μηδέν να ετοιμάσει νέα προκήρυξη, να ξεκινήσει το διαγωνισμό και να βρει ανάδοχο με διαδικασίες αστραπή. Το θεωρείται πιθανό; Η στήλη είναι σίγουρη πως θα περάσουν χρόνια για να δούμε ηλεκτρονικό εισιτήριο στον διαλυμένο οργανισμό σιδηροδρόμων. Στις ελληνικές καλένδες πήγαν και τα τρία έργα ΣΔΙΤ που σχεδίαζε η κυβέρνηση για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Πως θα γίνει η συντήρηση; Αγνωστον!

Οι αποθήκες του Σκλαβενίτη στο πρώην εργοστάσιο Pitsos και η Πειραιώς

Συζητήθηκε εκτενώς χθες η ίδρυση νέας εταιρείας από τον όμιλο Σκλαβενίτη με κύριο σκοπό την αξιοποίηση του ακινήτου των 52 στρεμμάτων στου Ρέντη που φιλοξενούσε από το 1959 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 το εργοστάσιο της Pitsos. Όλα δείχνουν πως το ακίνητο πρόκειται να αξιοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος, χωρίς να έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις. Η Πειραιώς, πάντως, αλλάζει πρόσωπο με σειρά επενδύσεων που έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Μία από τις σημαντικότερες είναι το φιλόδοξο σχέδιο της Noval ΑΕΕΑΠ για αξιοποίηση του ιστορικού εργοστασίου της Βιοχάλκο. Αλλά και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων επιδιώκει να κατασκευάσει τα κεντρικά γραφεία της στον ίδιο δρόμο. Και τα σχέδια στην Πειραιώς δεν σταματούν εδώ.

Κινητοποίηση για τα μεγάλα έργα ψηφιοποιήσεων

Με αρκετούς μήνες καθυστέρηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν και να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τα προβλήματα που καθυστερούν τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης χάρτινων (και άλλων) αρχείων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πριν από λίγες ημέρες έστειλαν φιρμάνι στις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις ψηφιοποιήσεις, από το Κτηματολόγιο μέχρι τη Δικαιοσύνη και την Υγεία, πως πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρώσει το 30% των έργων και μέχρι το τέλος του χρόνου το 50%! Με δεδομένο πως σε ορισμένα έργα όπως στη Δικαιοσύνη και την Υγεία, η υπογραφή των συμβάσεων έγινε πριν από λίγες ημέρες, είναι αδύνατο να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Γιατί τέθηκαν αυτοί οι ανεδαφικοί στόχοι; Γιατι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με τις επόμενες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αφού οι ψηφιοποιήσεις είναι από τα σημαντικά ορόσημα. Και μέσα σε αυτό το κλίμα αναστάτωσης ήρθε και η χθεσινή έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των μεγάλων εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Άλμα για τις ρυθμίσεις δανείων – Τι ρύθμισαν οι Servicers, ιστορικό υψηλό για τον Εξωδικαστικό

admin

«Τρόμος» στο Βερολίνο για τον Τραμπ: Ζημιά 150 δισ. ευρώ στη Γερμανία από ενδεχόμενη επανεκλογή του

admin

Εταιρείες Διαχείρισης: Πώς θα γίνεται πλέον η ενημέρωση των δανειοληπτών – 18 servicers ζητούν νέα άδεια από την ΤτΕ

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy