15 Απριλίου, 2024
Οικονομία

Ιαπωνία: Πιθανή παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος μετά την διολίσθηση του γεν

Την προθυμία της να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος, προειδοποιώντας τους επενδυτές, δήλωσε η Ιαπωνία μετά την διολίσθηση του γεν σε χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το εθνικό νόμισμα βυθίστηκε στα 151,97 έναντι του δολαρίου νωρίτερα σήμερα (27.3.2024), πέρα από το επίπεδο στο οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επενέβησαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου του 2022, πριν τα σχόλια των κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με την ετοιμότητά τους να δράσουν για να ενισχύσουν το γεν στο ισχυρότερο επίπεδο της ημέρας.

«Παρακολουθούμε τις κινήσεις της αγοράς με μεγάλη αίσθηση του επείγοντος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Shunichi Suzuki. «Θα λάβουμε τολμηρά μέτρα κατά των υπερβολικών κινήσεων χωρίς να αποκλείσουμε καμία επιλογή». Η αναφορά του Suzuki σε γενναία μέτρα ερμηνεύεται γενικά ως άμεση παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος.

Ταυτόχρονα ο Masato Kanda, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, επανέλαβε αργότερα το μήνυμα ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές δεν θα γίνουν ανεκτές μετά από τριμερή συνάντηση μεταξύ υπουργών, της κεντρικής τράπεζας και της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής.

Η ραγδαία πτώση του γεν έρχεται ακόμη και μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας για πρώτη φορά από το 2007, σύμφωνα με το Bloomberg. Η έλλειψη guidance που υποδεικνύει περαιτέρω βραχυπρόθεσμη σύσφιξη της πολιτικής και η επιμονή της κεντρικής τράπεζας ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα παραμείνουν «χαλαρές», έχουν αντίθετα ωθήσει το γεν προς την αντίθετη κατεύθυνση – κάτι στο οποίο οι επενδυτές έχουν αντιδράσει.

Ενώ ο Kanda δήλωσε ότι η BOJ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αντιμετώπισης της κατάστασης με τη νομισματική πολιτική, εάν οι κινήσεις του νομίσματος πλήξουν τις προοπτικές της οικονομίας ή του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα θεωρείται απρόθυμη να διακινδυνεύσει ένα έργο για πάνω από μια δεκαετία για τη δημιουργία πιέσεων στις τιμές, ποντάροντας σε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων για τη στήριξη του γεν.

Αυτό αφήνει την Ιαπωνία να περιμένει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, μια κίνηση που θα ενισχύσει έμμεσα το γεν, επιβαρύνοντας το δολάριο. Ωστόσο, οι αγορές υποδηλώνουν ότι η κίνηση αυτή απέχει ακόμη μήνες, με τα swaps να τιμολογούν την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιούλιο.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κατώτατος μισθός: Την Παρασκευή 29 Μαρτίου η ανακοίνωση της νέας αύξησης

admin

Λιανεμπόριο: Κατά 7% αυξήθηκε ο τζίρος το 2023

admin

Eφορία: Οι 7 αλλαγές στη φορολογική ενημερότητα

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy