20 Μαΐου, 2024
Ελλάδα

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας: Τι ισχύει για απουσίες, κινητά και φθορές

Την επιστροφή της πενθήμερης αποβολής ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (9.4.24) ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής και της εκστρατείας ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, η οποία σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η εκδήλωση για τη σχολική βία πραγματοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης με τη συμμετοχή μαθητών, οι οποίοι συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό και τον διευθυντή του Γυμνασίου Δημήτρη Τσολακίδη για το ζήτημα του bullying, για περιστατικά που βίωσαν και για τις ενδεδειγμένες λύσεις αντιμετώπισής τους. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου.

Συντονίστρια ήταν η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, η οποία και προλόγισε τη συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο πρώτα απ’ όλα δεν διστάζει, όπως είπε ο υπουργός, να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί, υπάρχει. Απασχολεί όλους μας, όχι μόνο την πολιτεία. Απασχολεί όλους τους θεσμούς, απασχολεί την Εκκλησία, απασχολεί τους γονείς, τους συλλόγους των γονέων».

 

«Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να το αναγνωρίσουμε και μετά να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο, πίσω από το οποίο, το πρώτο βήμα είναι να μπορεί κάποιος να μιλήσει. Και ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να μιλήσει; Μπορεί πρώτα απ’ όλα να μιλήσει και πρέπει να μιλήσει ο ίδιος ο θύτης», τόνισε.

«Αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα μάς δίνει τη δυνατότητα πρώτα απ’ όλα να γνωρίσουμε το περιστατικό, με έναν τρόπο ο οποίος θα εξασφαλίζει σε πρώτη φάση και την διαφύλαξη της ανωνυμίας της καταγγελίας, αλλά κυρίως θα μας δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε να παρέμβουμε, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας», υπογράμμισε.

Και βέβαια, το γνωρίζουμε καλά, το γνωρίζει και ο υπουργός και το υπουργείο, ότι η επιτυχία όλης αυτής της προσπάθειας τελικά θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά μας στη διαχείριση των περιστατικών τα οποία θα καταγγελθούν. Όταν θα γίνει η καταγγελία, μετά θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και με το σωστό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Στόχος να εξαλείψουμε τη βία στα σχολεία»

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Παρουσιάζουμε σήμερα μία εθνικής κλίμακας καμπάνια, για ένα εθνικό θέμα το οποίο πρέπει να μας ενώνει όλους και όχι να μας χωρίζει: την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με την παρουσία του σήμερα τονίζει την έμφαση που δίνουμε στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς το Ίδρυμα Ωνάση με την πολύτιμη υποστήριξη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της καμπάνιας».

«Ο στόχος που θέτουμε σήμερα είναι να εξαλείψουμε το σχολικό εκφοβισμό και τη βία στα σχολεία. Και, για να τον πετύχουμε, παρεμβαίνουμε με όλα τα μέσα και σε όλα τα επίπεδα. Καθιερώνουμε το πρόγραμμα δράσεων ενεργού πολίτη και εισάγουμε την οριζόντια εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την Α΄ Λυκείου. Επιπλέον, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τίθεται σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων, σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα. Και, τέλος, θέτουμε σε λειτουργία την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, μέσω της οποίας ένας γονιός ή ένα παιδί του Γυμνασίου και του Λυκείου θα μπορούν να καταγράψουν λεπτομερώς περιστατικά εκφοβισμού, ώστε να ξεκινήσει η διερεύνηση και η αντιμετώπισή του σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς. Δεν βάζουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Όλοι μαζί πρέπει να μιλήσουμε, όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε», σχολίασε.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου δήλωσε: «H στήριξη που παρέχει το Ίδρυμα Ωνάση στην καμπάνια του Υπουργείου Παιδείας εναντίον του σχολικού εκφοβισμού βασίζεται στο όραμα που έχουμε για την παιδεία. Μια παιδεία που δεν αποκλείει, που αγωνίζεται κατά του φόβου, που συνδυάζει τη γνώση με την συμπερίληψη. Για το Ίδρυμα Ωνάση η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον σχολικό εκφοβισμό είναι ζήτημα παιδείας και πολιτισμού. H καμπάνια αυτή είναι μέρος της προσπάθειας που κάνουμε για να αλλάξουν νοοτροπίες: στα δικαιώματα των γυναικών και της LGTBQ, για την κλιματική κρίση, για τα εμβόλια, για την δωρεά οργάνων, για τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας».

Όλα τα μέτρα κατά της σχολικής βίας

Πιο αναλυτικά, όλο το σχέδιο καταπολέμησης της βίας στα σχολεία προβλέπει τα εξής:

-Η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία. Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία. Η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή. Θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.

-Διαχείριση σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

– Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή. Θα μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο. Θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς όπου θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση η πορεία του μαθητή, οι απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στο myschool.

Οι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες. Έως 2 ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις, όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.

-Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.

Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.

– Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας κατά της σχολικής βίας.

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Εθελοντική αιμοδοσία: Αυξήθηκε το 2023 – «Πρωταθλητής» τα νησιά του Ιονίου

admin

Πύραυλοι Crotale: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής τους στην Γαλλία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

admin

Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο σχεδιαζόμενων μεταβιβάσεων απαιτήσεων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy